Szoros volt a küzdelem az Év Vadvirága szavazáson

A fehér tündérrózsa csak 1%-kal maradt le a győztes mögött. 2018-ban a kornistárnics vitte a prímet az Év Vadvirága szavazáson.

Szerző:
sokszinuvidek.24.hu
Fotó:
Molnár Péter
Habarics Béla / HNPI
2018. január 5.

A fehér tündérrózsa csak 1%-kal maradt le a győztes mögött. 2018-ban a kornistárnics vitte a prímet az Év Vadvirága szavazáson.

A kedvenc vadvirágára bárki szavazhatott az interneten. Idén az apró nőszirom, a fehér tündérrózsa és a kornistárnics szállt ringbe, az első a voksok 35%-át zsebelte be, a második 29%-ot kapott, így a nyertes végül 36%-kal győzött.

 

 

A kornistárnics Európa nagy részén jelen van, areája egészen Szibériáig húzódik. Mindenütt visszaszorulóban van élőhelyeinek kiszáradása és átalakulása miatt. Emiatt védett többek között Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Svájcban is. Németországban már 1980-ban az év vadvirágává választották. Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 


Magyarországon a hegy- és dombvidékeken, valamint az alföldeken is szórványos, hiányzik a Tiszántúl és a Dél-Dunántúl nagy részéről. Kiszáradó lápréteken, hegyi- és mocsárréteken fordul elő. Az utóbbi 50 évben számos korábbi lelőhelyéről - többnyire élőhelyének megszűnése vagy átalakulása (kiszáradás, cserjésedés) miatt - eltűnt - olvasható a sokszinuvidek.24.hu-n.


Kapcsolódó cikkeink:

Nem lepődtünk meg az Év Vadvirágán

A mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Cikkajánló