Te is tehetsz az ürgékért

Önkénteseket keresnek ürgeőrzésre Túrkeve és Karcag külterületére július 25. és augusztus 20. között.

Szerző:
nimfea.hu
Fotó:
123RF
2016. július 25.

Önkénteseket keresnek ürgeőrzésre Túrkeve és Karcag külterületére július 25. és augusztus 20. között.

A fokozottan védett ürge leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott, nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

 


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület LIFE+ program keretében végez ürgetelepítést a Nagykunságban, két országosan védett területen az idei évben. A tevékenység két okból is jó: segít megőrizni az ürgék új, életképes állományát, de az új ürgepopulációk a fokozottan védett ragadozó madarak állománynövekedését is segítik. A folyamatos éjjeli őrzés azért fontos, hogy a természetes ragadozók ne morzsolják fel az állományt még a megerősödés előtt.

 


Az önkéntesek számára útiköltséget, sátrat és alapétkezést biztosítanak, a hálózsákról és a személyes felszerelésekről mindenkinek magának kell gondoskodni. Az őrzés során minimum két fő van egyszerre szolgálatban, ebből egyikük mindig ügyeletben van, a másik pedig pihen. A megfigyelés éjszaka is tart. Az őrzési helyek Túrkeve és Karcag külterületén találhatóak. Jelentkezni akár a teljes időszakra lehet, de minimum 2-3 napra.

 

Érdeklődés és jelentkezés: Molnár Géza, geza'kukac'nimfea.hu, 30 411-2272 

 

Amit nem tudtál az ürgékről
- A hímek korábban ébrednek a téli álomból, mint a nőstények.
- Magyarországon főleg a nyílt puszták homokos talajába ássák több kijárattal rendelkező járataikat.
- Minden egyed külön járatrendszert készít. Bár az ürgék kolóniában élnek, nem tekinthetők társas lényeknek.
- A nemek csak a párzási időszak egy-két hetében vonzódnak egymáshoz, a nőstények 3-8 utódot hoznak a világra, amelyek július végére elhagyják a fészket.
- Ha veszélyt észlel, az ürge felegyenesedik két lábra, és jellegzetes, füttyszerű hangot hallat, ami a többi fajtársát is menekülésre készteti.
- Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Fészekőrzés a kökénybokor mélyéről

Most érdemes ürgekölyöknézőbe menni

Ürgéket költöztetnek a Gerecsébe

Cikkajánló