"TeSzedted a Kéken!" - SIKERREL!

Az idén negyedik alkalommal megrendezett TeSZedd! országos szintű szemétszedési akcióra közel 120 ezer önkéntes jelentkezett. Most először a Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott a "TeSzedd a Kéken!" akcióval a nagyszabású „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomhoz.

Szerző:
turistamagazin.hu
Fotó:
MTSZ
2014. május 12.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett TeSZedd! országos szintű szemétszedési akcióra közel 120 ezer önkéntes jelentkezett. Most először a Magyar Természetjáró Szövetség is csatlakozott a "TeSzedd a Kéken!" akcióval a nagyszabású „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomhoz.

 

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ csapata a börzsönyi Békás-réten

 

A TeSzedd a Kéken! akciónk május 9-11 között zajlott. A lelkes önkéntesek országszerte számos ponton tisztították meg az általuk kiválasztott Országos Kékkör egyes szakaszait.


Erre az akciónkra külön  egy weboldalt készítettünk (http://teszeddakeken.hu/), amelynek segítségével az önkéntesek előre jelentkezhettek. Jól „vizsgázott” a TTR (Természetjárók Térinformatikai Rendszere), ahol az önkéntes szemétgyűjtők előzetesen megnézhették, hogy az általuk választott szakasz honnan indul, és hol ér véget.

A Kékre jelentkező több mint ezer önkéntes alaposan kitett magáért: a mostoha időjárás ellenére - esetenként szakadó esőben - is hősiesen zsákszámra szedték a szemetet.

 

 

Az Alföldi Kék északi szakaszát megtisztító csapat Tiszakanyáron


Megdöbbentő volt, hogy az erdő „mélyéről” olykor-olykor nyugágyak, gépkocsiabroncsok, televíziókészülékek, monitorok és szőnyegek kerültek a „napfényre”. Ez azt is mutatja, hogy természeti környezetünket nem a természetjárók szemetelik tele, mert nehéz lenne azt elképzelni, hogy a túrázó monitorral, nyugággyal, akkumulátorral rója a hosszú kilométereket csak azért, hogy azt a túraútvonalon - nagy lendületet véve - bedobja az erdőbe.

 

 

Adásban voltunk...


A „Kéktúra” önkéntes szemétszedői mintegy 650-700 km-es szakaszt tisztítottak meg, így hazánk egyik legnépszerűbb túraútvonalának tekintélyeses része „fellélegezhet”.

 

 

Szemétszedés a Szandaváron


A Turista Magazin teljes szerkesztősége is kivette részét a „TeSzedd a Kéken” akcióból

A „TeSzedd a Kéken” akcióban a Magyar Természetjáró Szövetség és a Turista Magazin szerkesztősége a Dobogókő - Pilisszentlászló közötti Kéktúra szakaszon szedte a szemetet. A reggeli órákban autókkal megérkeztünk Dobogókőre, ahol a csapat magja magához vette a szükséges „felszereléseket” (gyűjtőzsák, munkavédelmi kesztyű, stb.), majd útnak indult, miközben a csapat másik része átvitte az autókat Piliszentlászlóra. A „sofőrök” a csapattal szemben indultak el, és valahol félúton csatlakoztak a többiekhez. A nap kellemes meglepetése az volt, hogy a várakozással ellentétben kevés szemetet találtunk. Szinte egy zsáknyi szemét sem gyűlt össze ezen a kb. 7 km-es szakaszon. Ezek alapján azt gondoljuk, hogy a természetjárók többségében nem szemetelnek, a hulladékukat - tisztességesen - kiviszik hátizsákjukban magukkal az erdőből. Dicséret illeti a Pilisi Parkerdőt is, mert a pihenőhelyeken mindenhol üres szemetesek és a szemetelés tilalmára vonatkozó tájékoztató táblák várták a turistákat. A sikeres napot ragyogó napsütés és a kellemes időjárás koronázta meg, no és egy késői ebéd a Kis Rigó Vendéglőben.

 

 

A Tuista Magazin csapata a Sikárosi-réten

 

 

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium pedagógusai és diákjai is megmozdultak a Kékért

Szemétszedési akciónkból kivették részüket a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium pedagógusai és diákjai is. A diákok egy csoportja Hámor Endre igazgatóhelyettes és Lovas Eszter tanárnő kíséretében a Nagy-szénás -- Máriaremete közötti kék sávjelzésű túraszakaszon gyűjtötték a szemetet. A kiindulópontról felkapaszkodtak Zsíros-hegyre, majd Remeteszőlős érintésével jutottak el Máriaremetére. A lelkes iskolai csapat makulátlan tiszta erdőrészt hagyott maga után.

 


 

A Fasori Evangélikus Gimnázium csapata


A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ csapata is teljes mellszélességgel kiállt a Kék tisztaságáért!

Az utóbbi napok komor és főként csapadékos napjai után napsütéses, meleg időjárás fogadta a vidám és lelkes Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ csapatát, akik a Törökmezői- és a Kisinóci turistaház közötti Országos Kéktúra szakaszának megtisztítására jelentkeztek. A társasághoz csatlakozott még egy magánszemély, majd miután mindenki megkapta a szükséges eszközöket, mindenki neki veselkedett az ösvénynek. Jó volt tapasztalni, hogy az autóval megközelíthető pontoktól eltekintve, igen csak tiszta volt az OKT ezen része. Csak néhány csikk, sörös flakon és üveg került elő, de a teljes, 9 és fél kilométeres rész végeztével sem jött össze egy zsáknyi hulladék. A végén pedig mennyeien esett a csapolt belga és szűretlen búzasör a turistaházban…

 

 

Érkezés Kóspallagra
 

TeSzedted Kesztölctől Dorogig! - mármint az OTP az MTSZ-szel karöltve

Óriási lelkesedéssel látott neki az OTP önkénteseiből álló csapat a „TeSzedd a Kéken!” akció keretein belül a Kesztölctől Dorogig tartó szakasz megtisztításához. A mostoha időjárás és bőséges reggeli eső sem vehette el a kedvét annak a végletekig elszánt 20 embernek, akik már eddig is számos alkalommal hoztak rendbe túraútvonalakat és pihenőhelyeket.


A kiindulópont felé tartó úton valamennyien az eget kémlelték és bizony az égiek is jobbnak látták némileg mérsékelni az esőt, mire megérkeztünk a starthelyre. Itt rövid és vidám eligazítás következett, pontosítottuk a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos tennivalókat, mindenki magához vette a munkavédelmi kesztyűt és hulladékgyűjtő zsákokat, majd késlekedés nélkül neki is vágtak a távnak. Kellő rutinnal és céltudatossággal haladt a „karaván”, és semmiféle szemét nem maradt utánuk a kijelölt szakaszon, sőt Dorogra érve az önkéntesek lendületéből még arra is futotta, hogy a város utcáit is megtisztítsák. Semmi sem kerülte el a hulladék után vizslató szemeket, mindenki zsákja megtelt szeméttel. Az önkéntesek lelkiismeretesen és kifejezetten vidám hangulatban teljesítették a feladatukat abban a reményben, hogy munkájukat még sokáig megbecsülik majd az arra járók, valamint a környéken élők. Az OKT ezen szakasza ismét a régi, megtisztult fényében várja a túrázás szerelmeseit.

 

 

Megtisztul a Dorog és Kesztölc közti erdő 

 

Az OTP több lelkes csapattal is büszkélkedhetett!

A „TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért” szemétgyűjtési akció részét képező „TeSzedd a Kéken!” keretei között május 11-én az OTP Bank Nyrt. munkatársai (többen közülük gyermekeikkel és barátaikkal karöltve) a Nagykovácsi szomszédságában emelkedő Nagy-szénás környékének turistaútjait (kék sávjelzés, kék keresztjelzés, piros sávjelzés) szabadította meg a szeméttől. A geológiai, biológiai és tájképi értékekben bővelkedő területet az eső és a helyenként csúszóssá vált, sáros ösvények ellenére is töretlen jókedvvel és lelkesedéssel teljesítette az önkéntesek 22 fős csoportja. A Nagy-szénásról eléjük táruló panoráma mindannyiukat ámulatba ejtette, pihenésre viszont mindaddig nem szántak időt, amíg a közel 10 kilométeres körtúrát nem teljesítették. Tekintetük bármennyire is fürkésző volt, zsákjaik nem telhettek színültig. Ami jelen esetben pozitívum, mert a korábban erre kirándulók környezettudatosságáról, természetszeretetéről árulkodik.

 

 

Csoportkép a Nagy-Szénás csúcsán

 

ŐSZI SZEÁNSZRA KÉSZÜLVE!
Az önkéntesek közül sokan már most jelezték, hogy a Kéktúra útvonalán szervezett őszi szemétszedési akciónkon is szívesen részt vesznek.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség a TeSzedd! központi eseményén is jelen volt.

 

Cikkajánló