Tihany fejlesztési programjával elsőként végzett

Tihany nyerte meg az Európai Falumegújítási pályázatot, amelynek huszonkilenc résztvevője volt, és amelyek közül tizenegy jutott be az utolsó, nemzetközi fordulóba.

Szerző:
forrás: tihany.hu
Fotó:
shutterstock.com
Gulyás Attila
2014. augusztus 16.

Tihany nyerte meg az Európai Falumegújítási pályázatot, amelynek huszonkilenc résztvevője volt, és amelyek közül tizenegy jutott be az utolsó, nemzetközi fordulóba.

Az elismert szakértőkből álló zsűri július elején, Münchenben hozta meg döntését. Magyarországi település még sohasem nyert helyezést a rangos európai versenyben, és Tihany az első díjazott település a volt szocialista blokk országaiból is.

 

„Tihany mély benyomást tett kivételes fejlesztési programjával, amelyet az önkormányzat kezdeményezett, és amelyet a szakértők támogatásával és a helyi emberek közreműködésével valósítottak meg” - értékelte a teljesítményt Erwin Pröll, az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Szövetség elnöke. Az elnök értékelésében kitért arra is, hogy most először ítélték oda a díjat egy „vasfüggöny mögötti” településnek, amivel nemcsak a fejlesztés eredményeit, hanem a megtett utat is honorálni kívánta a zsűri.


Tihany esetében ez a megállapítás kétszeresen is igaz, hiszen az uniós pályázati lehetőségek megnyitását követően számos Balaton-parti település ment át jelentős fejlődésen, míg Tihanyban mintha megállt volna az idő. Négy évnyi, eltökélt, következetes előkészítő folyamatra és a civilekkel való, számtalan egyeztetésre és közös munkára volt szükség annak érdekében, hogy kirajzolódjék a település jövőképe, világosak legyenek a fejlesztés irányai. A pályázatok segítségével Tihany behozta hátrányát, és olyan fejlődést produkált, amelynek eredményeképpen egy jobb életet tudott teremteni a helyi emberek és a turisták számára is.

 

 

A Külső-tó

 

A koncepció fontos része volt a műemlékvédelmi és a természetvédelmi érdekek összeegyeztetése, a helyi történeti, építészeti valamint kulturális hagyományok megőrzése a XXI. századi színvonalú környezet kialakítása során. Ezért az infrastrukturális fejlesztés, az utak, közterületek helyreállítása mellett különös gondot fordítottak a környezetvédelemre, a szolgáltatások fejlesztésére, a helyitermék-program beindítására, a szükséges helyi rendeletek - mint keretfeltételek - megalkotására és a közösségfejlesztésre is. A különféle pályázati lehetőségeket e célok alá rendelték, és kihasználták az ezekben rejlő szinergia lehetőségeit is.
Az önkormányzat által kezdeményezett fejlesztések valóságos „láncreakciót” indítottak be: a fejlesztésekbe, beruházásokba bekapcsolódtak a helyi vállalkozók is. A Tihanyi Bencés Apátság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új beruházásai, látogatóközpontjai szervesen kapcsolódnak a településszintű turisztikai célokhoz. A helyi turisztikai desztinációs menedzsment jelentősen javította és korszerűsítette a helyi információs rendszert. A közösségfejlesztési munka jórészt a település részletes rendezési tervének megalkotásához kapcsolódott.


Az eredmények igazolták a várakozásokat. A tíz éve, folyamatosan csökkenő látogatói és vendégéjszaka-szám 2013-ban mintegy 10%-kal bővült. Ez új munkahelyeket és jobb megélhetést biztosít az idegenforgalomból élő lakosság és a vállalkozások számára.
 

 

A Bencés Apátság melletti támfal felújítása 2012-ben

 

Az Európai Falumegújítási pályázaton 29 ismert, sőt elismert európai település indult. Köztük olyan közkedvelt helyszín, mint a svájci síparadicsom, Mals. A korábbi győztes települések is régóta híresek és látogatottak, például az ausztriai Langenegg vagy az ismert dél-tiroli síparadicsom Sand in Taufers, valamint a svájci fürdőhely, Vals. A győzelmet még értékesebbé teszi, hogy ebben az évben a legmagasabb kategóriába, a nemzetközi szintre eljutó tizenkét nemzeti győztes település mindegyikének teljesítménye kiemelkedően magas volt. Ezért megkapták az „Európai Falumegújítási díj a fenntartható, teljes körű, a jobban élni-mottónak megfelelő, kiváló minőségű falufejlesztésért”-elismerést. Tizenegy település kapta meg az „Európai Falumegújítási díj a falufejlesztés több területén elért különleges teljesítményért” - elismerést. Öten az „Európai Falumegújítási díj a falufejlesztés egyes területein elért különleges teljesítményért”-fokozatot érdemelték ki.


A pályázatot kétévente hirdetik meg; Magyarországon a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik. A hazai zsűri tagjai az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselői voltak. Az elbírálás során meghatározó szempont volt a minőségi mutatók, így például az életkörülmények javulása, a komplexitás és a környezeti feltételek alakulása. Tihany pályázati anyagát - szakértők és a civil szervezetek bevonásával - több hónapos munkával készíttette el az önkormányzat. A hazai forduló eredményhirdetése április végén volt, a korábbi hazai győztes otthonában, Újszilváson. Az európai versenyben az első helyezett Komlóska és Tihany vehetett részt. Májusban egy négytagú nemzetközi zsűri érkezett Tihanyba, hogy a helyszínen is megtekinthesse és ellenőrizze a dokumentált fejlesztéseket.


A díjátadó ünnepség szeptember 11-13. között lesz, Svájcban, a 2012-es győztes településen, Valsban.

 

Korábbi cikkeink:
VISSZHANG TIHANYBÓL

15 ÉVES A BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

Cikkajánló