Tippek a túrabakancs ápolásához, és a tökéletes illeszkedés eléréséhez

Természetjárás során nem csak magadról, de a felszerelésedről, így a lábbelidről is gondoskodnod kell. A megfelelő minőségű és állapotú túracipő nagyban hozzájárulhat az örömteli túraélményhez.

2021. október 3.

Természetjárás során nem csak magadról, de a felszerelésedről, így a lábbelidről is gondoskodnod kell. A megfelelő minőségű és állapotú túracipő nagyban hozzájárulhat az örömteli túraélményhez.

A Hanwag szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tanácsot, hogyan készítsd fel túracipődet a Kéktúrázás napjára, hogyan gondoskodj róla a túrázás után, valamint néhány fűzési praktikával segítenek elérni, hogy bakancsod a lehető legjobban illeszkedjen a lábadra.


Hogyan ápold a túrabakancsodat?



A bakancsápolásnak két fontos lépése van: a bőr ápolása és a vízlepergető kezelés. Minden tisztítás, valamint minden rossz időben megtett túra után újra vízhatlanná kell tenned a bakancsodat.


Az új bakancsok vízlepergető kezelést kapnak, mielőtt kikerülnek a gyárból, ennek hatására a nedvesség, valamint minden szennyeződés lepereg a felületükről. Ezt a vízlepergető réteget rendszeresen újra fel kell építeni, a többi között azután is, ha kefével vagy vízzel tisztítod a cipőt.


A vízlepergető kezelés mellett rendszeresen ápold túrabakancsodat cipőwax segítségével is.

Általánosságban elmondható, hogy minél gyakrabban ázik el, majd szárad meg a bakancs, annál több ápolásra van szüksége. A száradás befolyásolja a bőr minőségét is. A bakancsápoláshoz kizárólag cipőwaxot használj, ne olajat vagy zsírt. A szövetbetéteknél nincs szükség waxra, ha ide waxot viszel fel, az lezárja az anyagot, és ezzel a bakancsod ezen részei elveszítik légáteresztő képességüket.


A Hanwag Care Sponge terméke egyszerre ápolja a bőrt és biztosítja a vízlepergető kezelést.


Ha a bakancsod bélése is bőrből van, akkor időről időre az is igényel némi törődést és odafigyelést. Erre a célra egy egyszerű alkán- és illatanyagmentes kézkrém ajánlott, amit könnyedén bemasszírozhatsz a bőrbe.


Fűzési tippek és praktikák a tökéletes illeszkedéshez


Előfordul, hogy a túrabakancsod kidörzsöli a lábad, esetleg vízhólyagok alakulnak ki.


Számos túrabakancsnak magasabb felső része és két fűzési zónája van. Az elülső zóna a lábfej elejét és a közepét rögzíti. Ez egyebek mellett azért fontos, hogy a cipő a technikásabb terepeken is megfelelően tartsa a lábadat. A felső rész a bokát öleli körbe, hogy megelőzze annak kificamodását. Egyes modellek eltolt feszítőhoroggal is rendelkeznek, mely biztosítja, hogy a sarkaid szilárdan, csúszás nélkül helyezkedjenek el a bakancsban. A vízhólyagok kialakulását leggyakrabban annak köszönhetjük, hogy a bakancs nem illeszkedik jól a lábadra, és az emiatt „csúszkál” benne.


Van azonban néhány cipőfűzéssel kapcsolatos trükk, amely segítségével biztosíthatod lábbelid tökéletes illeszkedését.



Kétzónás befűzés


A megfelelő befűzéshez az elülső résztől kell indulnod. A megfelelő tartás eléréséhez húzd szorosra, de ne túl szorosra a cipőfűzőt. Ha zsibbad a lábad, akkor kissé engedd ki a fűzőt. A felső zóna most lehet lazább, mint az elülső zóna. Ez a fűzés emelkedőkön lehet hasznos, ahol a boka szabadabb mozgására van szükség. Fél csomóval válaszd el a két zónát, a felső zónát pedig tartsd lazábban.


Lejtőkön húzd szorosra a felső zóna fűzését. Különösen hatékony megoldás, ha a fűzőket áthúzod a fűzőhorgokon, ezáltal még erősebben meghúzhatod őket. Nagyobb biztonságot nyújt a lejtőkön, és stabilizálja a bokádat.


Párhuzamos fűzés

Ha magas a rüsztöd vagy ganglionod van, akkor a fentebb bemutatott fűzési mód nem biztos, hogy kényelmes lesz számodra. Ha lazább illeszkedést szeretnél a lábfejednél, próbáld ki a párhuzamos fűzést.


A fűző keresztezése helyett az azonos oldal két lyukán húzd át a szálakat, ez enyhíti a nyomást a lábfejnél. A párhuzamos fűzés lazábbá teszi azokat a pontokat, ahol nyomhat a cipő.


Zárt fűzés


A zárt fűzés stabilan rögzíti a sarkadat, ezzel megelőzve a kidörzsölődést.


Fűzd a cipőfűzőt egyenesen felfelé a horgok mellett ugyanazon az oldalon, majd tartsd meg őket az ujjaiddal. Fogd meg a fűző végét, fűzd lefelé, majd keresztbe, közvetlenül az eltolt feszítőhorgok felett.

Húzd szorosra a fűzőt, és pumpáló mozdulattal rögzítsd a sarkad. Fél csomóval rögzítsd a helyén, majd fejezd be a fűzést. Itt további csomókra lesz szükség, mert a fűzők túl hosszúak.


A sarkak így már stabilan rögzülnek a cipő hátsó részén.


További hasznos tippeket találsz a Hanwag YouTube csatornáján.

Cikkajánló