Tisza-tavi templomok útján

Elindult a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt, amely 13 helyszínen nyolc templom rekonstrukcióját és látogatóbarát fejlesztését, továbbá négy vallási kegyhely és egy vallási turisztikai szálláshely kialakítását foglalja magában.

Szerző:
www.reformatus.hu
Fotó:
Váradi Zsolt
Gulyás Attila
2014. március 9.

Elindult a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt, amely 13 helyszínen nyolc templom rekonstrukcióját és látogatóbarát fejlesztését, továbbá négy vallási kegyhely és egy vallási turisztikai szálláshely kialakítását foglalja magában.

A beruházások 8 települést érintenek; Tomajmonostora, Kunmadaras, Tiszabura, Abádszalók, Kunhegyes, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszaszentimre. A programban öt református és három katolikus templom szépülhet meg. A fél milliárd forintos projekt nyitórendezvényét vasárnap hálaadó istentisztelet keretében tartották Kunmadarason.
 

A mi emberi időmértékünk az Isten időszámításához képest egészen más, mi sokszor türelmetlenek vagyunk, ha valami nem sikerül azonnal. Sokan gondolták már sokszor a hosszú évek alatt, hogy ideje lenne a kunmadarasi templomot rendbe tenni, és bár lehet sokan le is mondtak arról, hogy ez valaha bekövetkezik, de Isten tudja, hogy minek mikor jön el az ideje, Isten gondviselő szeretete gondoskodott a templomról. - mondta a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt nyitórendezvényén tartott istentiszteleten, igehirdetésében a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

 

 

Kunmadaras, községháza és református templom; fotó: Váradi Zsolt

 

A projekt nyitórendezvényén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki beszédében kiemelte, hogy ennek a programnak az elindítása elképzelhetetlen lett volna Tomajmonostora polgármestere, Fazekas Szabolcs elkötelezettsége nélkül, aki a beruházás-sorozat kezdeményezője és irányítója. Példaértékűnek nevezte a települések lakóinak összefogását, amelynek köszönhetően az érintett vallási helyek megújulhatnak, mintegy fél milliárd forintból. „Bebizonyosodott az, hogy nagy célok érdekében képesek vagyunk félretenni a vallási vagy politikai, gazdasági különbözőséget.
Ezzel a pályázattal és fejlesztéssel olyan dolog fog történni, ami mustármagként hathat erre a régióra is. Mi nem csak egy gazdasági megújulást akarunk ezeken a megszépülő épületeken keresztül elérni, hanem egy szellemi megújulást is várunk ettől a kivitelezéstől, és reméljük, hogy a projekt láttán a döntéshozó szervek is elgondolkodnak azon, hogy mire is van szüksége valójában az embereknek."
- hangsúlyozta Varga Mihály.

Cikkajánló