Több pénz jut a turizmus fejlesztésére

Bár gyorsan növekszik és az az előzetes várakozások felett alakult tavaly a hazai turizmus teljesítménye, mégis javítani kell a versenyképességén.

Szerző:
Turista Magazin
2016. június 23.

Bár gyorsan növekszik és az az előzetes várakozások felett alakult tavaly a hazai turizmus teljesítménye, mégis javítani kell a versenyképességén.

A hazai turizmus növekedési mutatóival nincs baj, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) adatai szerint Magyarországon 18%-kal nőtt a nemzetköziturista-érkezések száma 2015-ben, ami a világátlag négyszerese, és az európainak is közel négyszerese. A nemzetközi turisztikai bevételekben (amerikai dollárban) pedig több mint 9%-os volt a növekedés. Adottságaihoz mérten Magyarország mégis elmarad a lehetőségeitől: az UNWTO 2015-ös adatai szerint bár hazánk a nemzetköziturista-érkezések számában (14,3 millió fő) hat hellyel megelőzi Csehországot (11,1 millió fő), a turistaköltések tekintetében mégis Csehország (6 milliárd USD) áll négy hellyel hazánk (5,3 milliárd USD) előtt. Azaz Csehország kevesebb érkező turistából is több bevételt képes „kitermelni”.

 

 

 

Gyorsan növekszik a hazai turisztikai szektor

A KSH 2015. évi végleges adatai szerint a turizmus teljesítménye az előzetes várakozások felett alakult.
2015 egészében
• a vendégek száma (10,4 millió) 8%-kal,
• a vendégéjszakáké (25,9 millió) 6%-kal,
• a szállásdíjbevétel (214,2 milliárd Ft) 13%-kal,
• a szálláshelyek összes bevétele (368,8 milliárd Ft) 11%-kal
haladta meg a 2014. január-decemberi adatokat.

A növekedés lendülete idén folytatódott.
2016. január-áprilisban
• a vendégek száma (2,63 millió) 7,6%-kal,
• a vendégéjszakáké (6,13 millió) 7,2%-kal,
• a szállásdíjbevétel (53,54 milliárd Ft) 11,1%-kal,
• a szálláshelyek összes bevétele (97,4 milliárd Ft) 8,5%-kal
haladta meg a 2015. január-áprilisi adatokat.

 

„Annak érdekében, hogy a magyar turizmus magasabb sebességi fokozatba kapcsolhasson, arra van szükség, hogy növeljük a magyar turizmus bevételtermelő képességét, azaz a versenyképességét. A versenyképességi feltételek javítása az állami intézményrendszer működésének hatékonyabbá tételét is feltételezi, ehhez pedig a turizmus igazgatásának is változnia kellett. A Kormány ebből a felismerésből kiindulva döntött tavasszal a turizmusirányítás átalakításáról, és ezért hozták létre - a Magyar Turizmus Zrt. jogutódjaként - a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ)” - jelentette be egy budapesti sajtótájékoztatón dr. Bienerth Gusztáv. A turizmusért felelős kormánybiztos hozzátette: „Az átalakítás közvetlen célja az volt, hogy valamennyi, a turizmussal kapcsolatos állami feladat egy szervezetbe kerüljön. A dr. Guller Zoltán vezérigazgató irányítása alatt működő MTÜ a piaci és az állami szereplők számára is átláthatóbb megoldás lesz a korábbi, szétdarabolt intézményrendszerhez és felelősségi körökhöz képest.”


A szervezeti átalakítás mellett jelentősen több pénz jut a szektornak: 2017-től a turisztikai célelőirányzat forrásait megduplázták, kerete 11 milliárd forint lesz. Ez kiegészül az újonnan létrehozott 10 milliárd forintos turizmusfejlesztési célelőirányzattal, ami az uniós pályázati támogatást kiegészítő nemzeti forrás. Ugyancsak fontos változtatás, hogy jövőre, majd az azt követő évben is jelentősen csökken a vendéglátóipari szolgáltatások áfakulcsa (2017-től 27 százalékról 18 százalékra, 2018-tól pedig 5 százalékra).

 

 

Cikkajánló