Óriástobozokat gyűjtöttek a Balaton mellett

Idén sem maradt el a Folly Arborétum alpintechnikával megtartott szüretelése. Ennek örömére 5 csomag atlaszcédrusmagot sorsolunk ki az olvasóink között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Folly Arborétum
2021. december 17.

Idén sem maradt el a Folly Arborétum alpintechnikával megtartott szüretelése. Ennek örömére 5 csomag atlaszcédrusmagot sorsolunk ki az olvasóink között.

Több száz toboz került kosárba december második szombatján a badacsonytomaji Folly Arborétumban, ahol a himalájai cédrusok, az atlaszcédrusok, valamint az óriástobozú fenyők tobozait szüretelték le.

A fő attrakció a több mint 10 méter magas, a világ legnagyobb tobozát termő Pinus coulteri (óriástobozú fenyő) speciális eszközökkel történő szüretelése volt. Ezt a fenyőfajtát két-három évente szüretelik, idén 57 db tobozt gyűjtöttek be, melyek súlya mintegy 110 kg.

Toboz Ki mit tud?

Az atlaszcédrus tobozai könnyen felismerhetők a tojásdad alakjukról. A himalájai cédrus tobozai is hasonló formájúak, de az atlaszcédrusénál nagyobbak. A tobozok a nemzetség minden példányánál éretlenül zöldek, majd bebarnulnak, végül sötétbarnán, tobozpikkelyekre szétesve potyognak le a fáról, miközben elhullatják a magjaikat. Az óriástobozú fenyők érett tobozai 30-40 cm hosszúak és 20-30 cm szélesek is lehetnek.

Most neked is lehet atlaszcédrusod

Az arborétum felajánlásából öt csomag atlaszcédrus magot sorsolunk ki azon olvasóink között, akik helyesen válaszolnak az ide kattintva elérhető három kérdésre. A válaszokat – amelyekhez itt találtok egy kis segítséget – vasárnap éjfélig, azaz december 19-ig várjuk. A sorsolást december 20-án tartjuk, a nyerteseket e-mailben értesítjük. A játékszabályzat ide kattintva érhető el.

Az atlaszcédrusmagok csíráztatása, nevelése

Az atlaszcédrusmagok dormanciájának megtöréséhez hideghatásnak kell kitenni a magokat: konkrétan kb. 8 hétig (6-12 hétig) körülbelül maximum 4 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tartani őket a tavaszi vetés előtt. A földkeverék, amibe mi a magvetéseket végezzük, tőzeget és homokot is kell, hogy tartalmazzon, lazítandó és savanyítandó a közeget. A talaj állandó nedvesen tartása fontos, e célból vékony mulcsréteg is teríthető a felszínre. A magvetés mélysége 0,5-1 cm. A vetés időpontja kora tavasz, ha biztosra akarunk menni, akkor várjuk meg a fagyok elmúltát.

Cikkajánló