Folly Arborétum – egy gyönyörű családi örökség

110 év, négy generáció és egy festői arborétum a Balaton-felvidéken. Az októberi vénasszonyok nyarában a legszebb arcát mutatja a Folly Arborétum, amelyet 110 évvel az első fák telepítése után is alapító család gondoz és fejleszt. A kert és a család történetéről az arborétum vezetője, Folly Réka mesélt nekünk.

Szöveg és fotó:
Tóth Judit
2021. október 1.

110 év, négy generáció és egy festői arborétum a Balaton-felvidéken. Az októberi vénasszonyok nyarában a legszebb arcát mutatja a Folly Arborétum, amelyet 110 évvel az első fák telepítése után is alapító család gondoz és fejleszt. A kert és a család történetéről az arborétum vezetője, Folly Réka mesélt nekünk.

Badacsonyörsön egyedül szállok le a Tapolcára tartó személyvonatról, de akkor sem nagyon találkozom senkivel, mikor a falu utcáin és a szőlőhegyen át az Örsi-hegy tetejére tartok. A Folly Arborétum gyönyörű fái már messziről látszanak, az örökzöld fenyők, cédrusok, ciprusok sötétzöldje kitűnik az egyre színesebbé váló tájban.

Négy generáció, egy kert

Folly Rékával a felújított „öregház” előtt ülünk le beszélgetni, ahol az étterem üzemel. Réka dédnagyapja, dr. Folly Gyula Pécsen volt orvos és házasság révén került kapcsolatba Badacsonnyal. Nagyon érdekelték a növények, főleg a fenyőfélék, és itt a badacsonyi szőlőben kezdett el ezzel a gyakorlatban is foglalkozni. Mindez azonban számára csak hobbi volt. "Nyugat-európai faiskolákból rendelt fenyőcsemetéket, olyanokat, amelyek akkor a hazai viszonyok között még teljesen ismeretlenek voltak. A kert egy pici zugába telepítette ezeket a fákat, de neki még nem az volt a célja, hogy itt majd egy arborétum legyen” – meséli Réka.

A dédnagyapa századforduló körüli telepítésének eredménye ma is látható. Ez a kert legidősebb része, az Öreg Arborétum, melynek sok fájáról elmondható, hogy Közép-Kelet-Európa legidősebb példánya. Ezek a fák távoli vidékekről vasúton, majd szekéren érkeztek ide, öntözésükhöz a Balatonból szamárháton, lovaskocsin hozták fel a vizet. A közel 100 növény telepítése során 60 m³ követ termeltek ki a kézzel ásott ültetőgödrökből. Az eredeti telepítések között volt például az a ma is álló, hatalmas ciprusi cédrus, mely az ország egyik legidősebbje vagy egy óriástobozú fenyő (Kulter-fenyő), melynek ma két utódja látható a kertben. Ez egyébként az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője, a toboz mérete elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt is.

Az arborétum a szocializmusban állami tulajdonba került, és akkor a nagyapa, dr. Folly Gyula igyekezett gondját viselni, annak ellenére is, hogy nem így tervezte az életét.

Ő egy öt nyelven beszélő közgazdász volt, aki bankot igazgatott, és a bankszakmában akart dolgozni. Nagy törés volt az életében, hogy ezt nem engedték neki.

"Kényszerűségből kezdett a kert ügyeivel foglalkozni, de értéknek látta azt és remek nemzetközi kapcsolatokat tudott kiépíteni. Azóta a Folly név ott van a szakma tudatában, és ha neves külföldi dendrológiai szakemberek jönnek Magyarországra, nagy valószínűséggel ellátogatnak hozzánk."

A nagyszülők négy gyermeket neveltek Badacsonyban. Réka édesapjában már fiatalon kialakult az arborétumhoz való kötődés. Ő volt az, aki az államosítás után 1991-ben visszaszerezte ezt a területet. „A kert a nagyapám idejében is látogatható volt, de nem volt hivatalos arborétum. Az első sétautak, a kert körbekerítése, a faiskola megalapítása, mind agrármérnök édesapámhoz köthető. Számára azonban a megmaradás volt a cél, minden energiája és pénze elment arra, hogy le legyen kaszálva a fű, és ne fulladjanak meg a növények. Nekünk azonban már jó lehetőségeink vannak, pályázatok segítségével nagyot tudtunk fejlődni.”

A fogorvosi rendelőből az arborétumba

Négyen vagyunk testvérek és édesapám mindannyiunknak feltette a kérdést, hogy ki az, aki úgy érzi, hogy szeretne a kerttel foglalkozni. Én a férjemmel és három gyermekemmel végül hazaköltöztem Budapestről, és fogorvosi munkámat az arborétumra cseréltem, mert úgy éreztem, itt van rám a legnagyobb szükség. A férjem közgazdász, és az első pillanattól kezdve mindenben segít. Nagyon sok ötletem van, de ahhoz, hogy az arborétum olyan legyen, mint amilyennek azt szeretnénk, itt kell lennem.”

És itt is van. Ahogy a kertben barangolok, Réka hol az étteremben tűnik fel, hol a kert különböző pontjain, növénymagokkal a kezében, fotóssal vagy a kert gondozóival egyeztetve. S hogy vezetőként mennyire ismeri a fákat? „Az elején bele kellett tanulni, de mivel érdekelnek a növények és jól akarom csinálni, most már mindenféle erőfeszítés nélkül szívom magamba az információkat. A cédrusok állnak legközelebb a szívemhez, nagyon elegáns fenyőfélék, a látványkonyha melletti himalájai cédrus szerintem a kert legszebb fája.”

Az arborétumban ma 5 hektáron 400 fenyőféle és 200 lombos fa, illetve cserje él. A dendrológiai látnivalókat hosszan lehetne sorolni, a cédrusoktól kezdve a ciprusokon és borókákon át a fenyőkig.

Az arborétum fontos szerepet töltött be a cédrusok hazai meghonosításában, az 1905-ös telepítés magoncaiból származnak a hatvanas években az ország több helyén létrehozott cédrusligetek. De itt nemcsak annak élvezet sétálgatni, aki a fák szakavatott ismerője, hisz hosszú időt el lehet tölteni például azzal, hogy az ember az indián nyárban röpködő méheket és pillangókat nézegeti, amint a kert őszi virágain legelésznek.

Fák, szőlők, finomságok

Egy kertet fenntartani nagyon sok pénz, ez a régi világban is a gazdag emberek hobbija volt. Mi, egyedül az országban, megpróbálunk arra vállalkozni, hogy egy üzleti modellt állítsunk fel. Olyan infrastruktúrát szeretnénk itt létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy az ember akár egy teljes napot is eltölthessen itt. Az hogy nekem érdekes növényeim vannak a világ minden tájáról, az érték, de ezért az emberek nem másznak fel a hegyre. Számos olyan dolgot kell mellé tenni, amelyeken keresztül rá tudok világítani ezekre az értékekre.”

Ilyenek például az arborétum különböző pontjain található különleges játékelemek, amelyek a legkisebbek számára is izgalmas és szórakoztató programmá teszik az itteni látogatást. De ha csak kellemes környezetben szeretnénk élvezni a balatoni tájat, akár egy pohár borral vagy egy szörppel a kezünkben, arra is van lehetőségünk. A birtokhoz tartozik a család szőlője is, saját bort is készítenek, az itteni gyógynövényeket pedig szörp formájában lehet megkóstolni. Hogy a gasztro élmény sokat hozzá tud tenni egy kiránduláshoz, azt a Folly család is tudja, épp ezért egy étterem is várja a látogatókat, ahol szezonálisan változik a menü és döntően helyi alapanyagokból főznek.

Az arborétum legmagasabban fekvő részéig meg kell mászni pár lépcsőt, de megéri. Itt nemcsak egy természetes sziklaerdőt találunk, molyhos és csertölgyekkel, vastag mohaszőnyeggel és érdekes alakú, szél és víz koptatta sziklákkal, de a fák között egy fenyőtobozra emlékeztető kilátó is áll, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a közeli Badacsonyra.

A Folly Arborétum mindezen látnivalókon túl azért is különleges élmény, mert minden fában, virágban, a finom borban, a gondosan kitalált részletekben ott van és érezhető az a 110 év, ami nemcsak a kert, de egy család története is.

Hasznos információk

Az egész évben nyitva tartó Folly Arborétumban a növények mellett más érdekességek is várják a látogatókat. A család több mint 160 éves egykori lakóházában kapott helyet az étterem, amelyben szezononként változó, friss bisztró kínálattal várják a vendégeket. Az étterem szomszédságában található grillterasz húsvéttól október végéig üzemel. Az idei nyártól a főszezonban nyitvatartó Panoráma terasz és kávézóban is megkóstolhatóak a Folly borai és szörpjei, augusztustól pedig saját cukrászat gondoskodik a Folly sütemények ínycsiklandó választékáról. A Follyban járva ősszel is érdemes megkóstolni az MTA Borának választott 2019-es Rajnai rizlinget!


A legkisebbekre is gondoltak, őket fából készült, egyedi játszótér várja. Az arborétum honlapján találunk egy interaktív térképet, ahol a látogatás előtt rákereshetünk az aktuálisan virágzó vagy az adott időszakban más miatt érdekes növényekre. Szeptemberben és októberben szombatonként vezetett kertlátogatásokat, az őszi szünetben változatos gyermekprogramokat kínál a Folly Arborétum, míg novemberben tobozszüret és gasztrohétvégék gazdagítják a programok körét.
További információk: www.folly.hu

Cikkajánló