Hírek

Tombol a kullancsszezon, még mindig sok a tévhit

Ahogy mi is megírtuk néhány hónapja, az enyhe tél valóban kullancsinváziót eredményezett. Egyre többen keresik fel a háziorvosukat kullancscsípés miatt. Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell szakszerűen eltávolítani a parazitát.

Szerző:
Sajtóanyag
Fotó:
123RF
Wikipedia
2016. július 25.

Ahogy mi is megírtuk néhány hónapja, az enyhe tél valóban kullancsinváziót eredményezett. Egyre többen keresik fel a háziorvosukat kullancscsípés miatt. Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell szakszerűen eltávolítani a parazitát.

Az év első félévében 484 Lyme-kóros esetet jelentettek, tavaly pedig egész évben 1445-öt. A betegség ellen megelőző oltás nincs: a kullancs elleni védekezéssel kerülhetők csak el a későbbi krónikus szövődmények. Az OEK adatai szerint 2014-ben 31, 2015-ben 24 kullancsencephalitist jelentettek. A jellemzően kétfázisú lefolyással jelentkező betegségből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte, de a WHO szerint ez csak a jéghegy csúcsa. A kullancsencephalitis második fázisa a betegek egyharmadánál alakul ki, emiatt számos fertőzéses eset felfedezetlen és regisztrálatlan marad.


A kullancs által terjesztett betegségekről és a védőoltásról itt olvashatsz bővebben.

 

Közép-Európában elsősorban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a fertőzés terjesztője


A legtöbb kullancsecephalitises klinikai esetet az elmúlt években a balti államokból és Szlovéniából jelentették. A környező országokban, illetve Lengyelországban és Csehországban is jelen vannak a kullancsok. Magyarország közepesen fertőzött országnak számít. Hazánkban a magas rizikójú területek a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Vas és Veszprém megye, keleten elsősorban Nógrád megye, illetve az Északi-középhegység.

 

Így várakozik a "potyautas" áldozataira az aljnövényzetben


A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a parkokban, a strandokon, játszótereken, hobbikertekben, kempingezéskor, a különböző nyári fesztiválokon is megfertőződhetnek, akik nem védettek. Sok strand erdős, fás, bokros területen fekszik, ebből adódóan előfordulhat kullancs is, amely kórokozókat hordozhat. A dús aljnövényzetet kedvelő parazita akár egy piknik vagy kutyasétáltatás alatt is utat talál az emberhez.

 

Lyme-kórt hordozó kullancs csípésének nyoma


„Az elmúlt időszakban egyre többen keresik fel háziorvosukat kullancscsípés miatt” - magyarázza dr. Torzsa Péter családorvos, a SOTE Családorvosi Tanszékének egyetemi docense. „Sokan továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy a parazitát hogyan kell szakszerűen eltávolítani, pedig nagyon fontos lenne, hogy a bőrbe fúródott kullancs kiszedése minél hamarabb megtörténjen és a kullancs testét ne nyomjuk össze.”

 

Íme, egy videó a kullancs kiszedésének helyes módjáról.


 

Még egyszerűbb a dolgunk, ha a dr. Kapiller Zoltán magyar orvos által kifejlesztett kullancskiszedő kanalat használjuk. A magyar találmány használatáról az alábbi videóból tudhatsz meg többet.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fokozott kullancsveszély az enyhe tél miatt

Tények és tévhitek - Így védekezz a kullancsok ellen

Mi csíphet meg minket?

Cikkajánló