Tömegesen rajzik a dunavirág

Egyik olvasónktól kaptunk néhány látványos dunavirágrajzásos fotót. Sződligeten kapta lencsevégre a dunai kérészek különleges násztáncát. 

Szerző:
Lukácsi Balázs / TM
Fotó:
Lukácsi Balázs
2018. augusztus 14.

Egyik olvasónktól kaptunk néhány látványos dunavirágrajzásos fotót. Sződligeten kapta lencsevégre a dunai kérészek különleges násztáncát. 

Ez volt az első dunavirágrajzás, amit élőben láttam. Azt az elején szeretném elárulni, hogy a fotókat az egyik kedvenc természetfotósom, Potyó Imre fotói inspirálták. Évek óta követem a munkásságát, és már tavaly elhatároztam, hogy ha időm engedi, megpróbálkozom én is a dunai kérészek megörökítésével. Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet a rajzásra, aki Esztergomnál horgászott egyik este - írta Lukácsi Balázs olvasónk, akinek további fotóit itt nézhetitek meg.

 

 

Csak reméltem, hogy nálunk, Sződligeten is zajlik a rajzás, amikor útra keltem másnap, naplemente környékén. Nyugodt helyszínt kerestem, végül a közeli ártéri erdőnél található kőruganyt vettem célba. Viszonylag lassan mélyül itt a víz, így könnyedén fel tudtam állítani a felszerelést a vízben. Egy lámpával és egy vakuval igyekeztem a kérészek röptét megörökíteni.

 

 

Nagyjából este 9 óra magasságában jelent meg az első kisebb csapat, az igazi rajzás azonban csak később, 10 óra környékén következett be hullámokban. Szinte teljesen elleptek a kérészek, ami fantasztikus élmény volt. Mikor elültek a hullámok, még egy élménnyel ajándékozott meg a természet, ugyanis a közelemben egy termetes hód jelent meg, aki kíváncsian méregetett úgy 5 méterről. Végül úgy döntött, hogy magamra hagy, és csendben elúszott.

 

 

Ez egy fantasztikus este volt, így másnap is kimentem, de ezúttal egy közelebbi szakaszra, ami nappal a strandolók kedvence. Itt is elég lassan mélyül a víz, így könnyű volt a vízben pozíciót fogni. A legjobb fotóimat itt sikerült készítenem, talán az előző napi tapasztalatoknak hála. Itt a legnagyobb nehézséget az adta, hogy kezdték az objektív lencséjét is ellepni a kérészek. Mivel itt többen is ámultunk a természet csodáján, az előző napi hódhoz hasonló vendéggel nem számolhattam, de remek nap volt ez is. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy élőben is tekintse meg ezt az eseményt! - összegezte élményeit Balázs.

 

 

Ha szerencséd van, te is meglesheted a napokban ezt a csodálatos jelenséget a Dunán, a Rábán és az Ipolyon, több helyen. A dunai kérészek éves násztáncukat a tiszai rokonokkal ellentétben a sötétedés után kezdik, és lámpafényben igen látványos ez a természeti esemény. A dunavirágok (Ephoron virgo) egyébként a tiszta, oxigéngazdag vizet igénylik, ezért négy évtizednyi vízszennyezéssel sújtott hiátus után jelentek meg újra a Dunán 2012-ben. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft egyedenként.

 

 

A kérészek a fényszennyezés miatt sokszor az aszfaltra rakják a petéiket, ami nemcsak a hatalmas természetvédelmi kár miatt aggályos, hanem nagyon balesetveszélyes is az autósok számára. Az ELTE és az MTA kutatói a probléma kiküszöbölésére fénysorompókat helyeznének el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fénysorompót építenek a dunavirágoknak

A dunavirágrajzás elhalasztották a légi szúnyogírtást

A kékóra lelkes fotósa - Potyó Imre


 

Cikkajánló