Tovább szépült a Strázsa-hegyi tanösvény

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Esztergom-Kertváros szomszédságában található Strázsa-hegyi tanösvény, ahol a napokban újabb fejlesztések történtek.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
www.dunaipoly.hu
2022. június 9.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Esztergom-Kertváros szomszédságában található Strázsa-hegyi tanösvény, ahol a napokban újabb fejlesztések történtek.

A világítótoronyra emlékeztető kilátójáról nevezetes Strázsa-hegy természetvédelmi területét 2002 óta lehet egy 1,2 km hosszú tanösvényen bejárni. A Kökörcsin háztól (Duna–Ipoly Nemzeti Park erdei iskolája) induló körséta keretében természeti kincseket, történelmi nyomokat és csodás panorámát láthatunk, melyek együttese igazán különleges helyé teszi ezt a távolról kopárnak ható, de számos érdekességet rejtő kis dombot.

Az elmúlt időkben több fejlesztésen átesett tanösvény idén tavasszal is megújult: a szélesebb lépcsők mellett helyenként korlátokat is kihelyeztek, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják – adta hírül a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Szemeteseket szándékosan nem helyeztek el, hogy a kirándulókat ezzel is a felelős viselkedésre ösztönözzék.

A tanösvény természeti értékeit az ismertető táblák és az ingyenes Duna-Ipoly nemzeti parkos mobilapplikáció segítségével önállóan is felfedezhetik a látogatók, de komolyabb ismereteket is szerezhetünk a Kis-Strázsa-hegy élővilágáról, ha szakvezetéssel járjuk körbe a hegyet. Nem árt tudni azonban, hogy a már messziről hívogató kilátótorony csak szakvezetéssel látogatható. Bejelentkezés: kokorcsinhaz@dinpi.hu

A sokat látott őrhegyről szóló cikkünkben részletesen is olvashatsz e változatos környezet látnivalóiról és értékeiről, továbbá a nemzeti park által készített kisfilmen is ízelítőt kaphatsz az itt váró élményekből.


Cikkajánló