Tudtad, hogy ki volt a Balaton poétája?

Bár több költőnk is kiérdemelhetné ezt a címet, egyikük emlékét egy „hegy” és oszlop is őrzi a Balaton egyik legszebb részén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton
2022. október 29.

Bár több költőnk is kiérdemelhetné ezt a címet, egyikük emlékét egy „hegy” és oszlop is őrzi a Balaton egyik legszebb részén.

Rögtön az elején lerántjuk a leplet: Soós Lajos (1856–1902) neve a helyes válasz a címben feltett kérdésre. Bár Csajágon született és nőtt fel, de már fiatalon rengeteg időt töltött nagybátyjánál Balatonkenesén, majd apja halála után oda is költözött megözvegyült édesanyjával. Jogásznak tanult a Pápai Református Kollégiumban, mellette kezdett el verseket írni, a tehetségesnek tartott fiatal költő műveit pedig rendszeresen közölték a megyei lapok.

Édesanyja 1901-es halála után Pestre költözött, hogy a pezsgő nagyvárosban elterelje a gondolatait a gyászról, ám nem sokáig bírta a magányt: 1902-ben öngyilkos lett. A balatoni verseit 1900-ban adták ki Balatoni partok alól címmel.

Kívánságának megfelelően a Kenesei-magasparton temették el, tiszteletére 1927-től Soós-hegynek hívják a helyet.

Ekkor építettek egy emlékoszlopot is a tiszteletére, amelynek oldalán tábla jelzi, hogy a „Balatoni Szövetség kebelében alakult Soós Lajos Emlékbizottság állíttatta dr. Óvári Ferenc és dr. Kenessey Pongrácz elnöklete alatt 1927-ben”. A másik oldalán kissé kopottasan ugyan, de kivehető a költő egyik műve.

Szép Balaton én csak hozzád vágyok.
Ringasson el a Te habos ágyod.
Itt boruljon rám az örök éjjel,
Te takarj be bársonyos fövénnyel,
Te suttogd el hajnali szellőnek,
Alkonyattal vándorló felhőnek,
Csillagos ég hulló harmatának:
Mért szaggatta e szívet – a bánat.

A Soós-hegyet egyébként is érdemes felkeresni, például a remek panoráma miatt, onnan ugyanis az egész Balatont belátni hosszában, így tényleg olyan érzésünk lehet, mintha egy párába vesző tengeröböl csillogna a lábunk alatt. Nem véletlenül építettek oda egy kilátót is, amit részletesen is bemutatunk a már kapható novemberi számunkban, ráadásként pedig egy szuper gyalogtúrát is ajánlunk, amelyet lejárva felfedezheted Balatonkenese legérdekesebb pontjait és a Kenesei-magaspartba vágott titokzatos Tatár-likakat.

Vásárold meg novemberi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el a szezonon túli Balatonról szóló írásainkat! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.



Cikkajánló