Turista Retro - Erről írt a Turista Magazin 30 éve

Meglepő híranyagok, fordulatos élménybeszámolók, érdekességek és még néhány dolog, amit sosem gondoltál volna a 30 évvel ezelőtti Turista Magazinról.

Szerző:
Joó Annamária
2014. június 4.

Meglepő híranyagok, fordulatos élménybeszámolók, érdekességek és még néhány dolog, amit sosem gondoltál volna a 30 évvel ezelőtti Turista Magazinról.

Aki fellapozza a ’80-as évek Turista Magazinjait, annak nagy rácsodálkozásokban és „hűha-élményekben” lesz része. Mert bizony nemcsak manapság, de 3 évtizeddel ezelőtt is pezsgett a turistaélet itthon meg a nagyvilágban, sőt nem is akárhogyan. Mi most szúrópróbaszerűen az 1983-as évfolyamot vettük górcső alá.

 

Több mint másfélmillió lépés

 

 

Rockenbauer Pál és társai a vákuumkamrában a Pamír-expedíció előtt

 

Rockenbauer Pál, a hazai természetjárás ikonikus alakja rendszeresen publikált a magazinban. Figyelemre méltó tapasztalatait osztja meg az országos kerékpáros körtúra teljesítése kapcsán. Éles meglátásaival rávilágít, hogy a korabeli bakancsos turistáknak nem volt éppen fenékig tejfel a ’80-as évek elején a honi viszonyok - turistaházak, szálláshelylehetőségek, túrafelszerelések (pl. bakancs) hiánya - között a túrázás. Élvezetes írásokban számol be külföldi útjairól, a kalandos ’82-es Pamír-expedícióról és a kubai, Karib-tengeri búvárélményeiről, melyből film is készült Magyar búvárok kubai vizeken címmel.

 

 

Négyszemközt a természettel

Egykori híres hazai közéleti szereplők, színművészek, szobrászok, operaénekesek is megszólaltak a magazin hasábjain. Többek között Gobbi Hilda, Körmendi János, Kibédi Ervin, Melis György, Borsos Miklós vallanak a természethez való kötődésükről.

 

 

Számomra Szigetszentmárton a természet nagy felfedezésének színhelye. Hat-hét éves lehettem, amikor már vidáman átúsztam többedmagammal, és első, kedves kis korcs kutyámmal a Dunát. […] Sokáig megvolt az az elsárgult fénykép, […] amelyen én egy rövid klottnadrágban hevertem a parton, mellettem a kutyám, s olyan határtalan boldogság ült az arcomon, hogy úgy hiszem, többé az életben olyan boldog sosem voltam. Igazi vadvízország volt ott még akkor, amilyen a mesében.” (Kibédi Ervin)

 

Csúcstámadás az Elbruszon

Olyan legendás hegymászóról olvashatunk, mint Reinhold Messner. 1983 augusztusában az Elbruszt hódította meg éppen, s vele tartott Borisz Moszkvin, a TURISZT szovjet magazin főszerkesztője. Jóvoltából, „első kézből” ismerhetjük meg a sikeres Elbrusz-expedíció történéseit és Messner jövőbeli nyolcezres terveit. A Dhaulagiri (1985), az Annapurna (1985), a Makalu (1986), a Lhotse (1986) megmászása nem maradtak tervek, mára a világ hegymászás történelmének tényei.

 

 

A kalandor költő, aki a barlangjárást is bevállalta

 

Kevesen tudják, hogy Csokonai Vitéz Mihály nemcsak halhatatlan múzsáját, Lillát és a tihanyi echót örökítette meg pennájával, de az Aggteleki-cseppkőbarlangban tett kirándulásáról is ékesszólóan adott hírt. 1801. július 5-én kelt levelét idézi a Turista Magazin 1983. novemberi lapszámában:

A barlangban […] Négy vagy öt helyen négykézláb másztunk, néhol mint a rák hátrafelé, néhol pedig éppen hason, úgyhogy a hátunkat korholta a felettünk függő kőszikla is. […] Azon bámultunk legjobban, hogy a barlangnak legterhesebb és legfélelmesebb részeiben dámák neveit találtuk felvésve a köveken, amint az ott megfordultaknak szokása. Puky úr az én nevem is feljegyzette a magáéval együtt, s többek között arra a pompás kősziklára, a mely mintha sok ezer brilliántokkal ki volna rakva, a leggyönyörűbb ragyogvánnyal játszik.

 


 

egészség és erotika - szauna virgáccsal

 

Hoppá! Zsebben hordható teniszpálya

Az 1983. márciusi szám Körkép rovatában bukkantunk ezen érdekes sportszerre, melyet az írás szerint a Budapesti Műszaki Egyetem testnevelési tanszékének tanárai készítettek. A lengőtenisz névre keresztelt „sporteszköz” leírása a következő:

Egy földbe szúrható fémrúd végén van a könnyen mozduló rugó, az arra erősített másfél méteres zsinórvégeken pedig a teniszlabda.” A használó egyszerűen csak „Leszúrja a fémrudat, és már ütheti is a labdát. Akár egyedül, akár párosan, korra és előképzettségre való tekintet nélkül. A zsebben hordható teniszpályát a Kunhegyes és Környéke Vegyesipari Szövetkezet gyártja és a Skála Áruházakban kapható.
 

Megpróbáltunk utánajárni egy ilyen szerkezetnek, de nem sikerült beszerezni. Ha valamelyik kedves olvasónknak van ilyenről tudomása, kérjük, jelezze szerkesztőségünknek az info@turistamagazin.hu e-mail címen! Szívesen kipróbálnánk a sportszert, és tolnánk vele egy laza teniszpartit.



--------------------------------------------------------------- Karika-túra négercsókkal

 

TM retrórejtvény a javából!

Rejtvényünkben Magyarország megyéinek találkozási részeit találhatod. A feladat az, hogy a megyehatárok alapján keresd meg azokat a megyéket, melyek részei legtöbbször fordulnak elő a rajzon. Beküldendő a két leggyakrabban előforduló megye neve. Aki ezt fejből vágja, annak külön respekt! A megfejtéseket az info@turistamagazin.hu címre várjuk.




 

 

Mi pedig ezúton is köszönjük Horváth Zoltánnak, hogy a Turista Magazin korábbi évfolyamait megőrizte, beköttette és azt szerkesztőségünknek ajándékozta.

Cikkajánló