Turistalátványosság lehet a Dunakanyarban megfeneklett teherhajó

Lassan két hete áll egy Helemba melletti zátonyon a Jess nevű román teherhajó. A valószínűleg műszaki hiba miatt önállósodott jármű akár a tavaszi árhullámig a tájkép része maradhat.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Fotó: Mohai Balázs /MTI
2019. január 31.

Lassan két hete áll egy Helemba melletti zátonyon a Jess nevű román teherhajó. A valószínűleg műszaki hiba miatt önállósodott jármű akár a tavaszi árhullámig a tájkép része maradhat.

Január elején különös, csikorgó zajra lehettek figyelmesek az arra járók a Dunakanyar nyugati sarkában, a Hidegelős kereszt környékén: egy teherhajó letért a kijelölt hajózóútról, majd megfeneklett a folyó közepén lévő egyik zátonyon. A szerkezet a jelek szerint ugyan minimális sérülésekkel vészelte át a találkozást, a csökkenő vízszint miatt azonban úgy tűnik, a teherhajó hosszabb ideig itt vendégeskedik majd.

 


A hatóságok és a tulajdonos értesítése után a legénység a hajó saját motorcsónakján biztonságban partot ért. Az ő elmondásuk szerint a balesetet a kormánymű meghibásodása okozta, amely épp egy igen szerencsétlen pillanatban ragadt be jobbra fordulásnál, a kis távolságok és a kevés idő miatt pedig már nem volt mód lehorgonyozni. A képeken látható, hogy a hajót a lendülete kis híján átjuttatta az akadályon, a teljes gázzal dolgozó hajócsavarok keltette örvénylés pedig méteres árkokat vájt az alatta lévő homokba, de végül mindez kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz.

 

 

A Duna Esztergom és Szob közti szakaszán számos kisebb-nagyobb homokzátony található, az eset ezek legnagyobbikán, a Helembai-zátonyon történt. Ahogy az igazán alacsony nyári vízállások esetén a levegőből is látható, ez a homoksziget hosszan elnyúlik a meder közepén, és a szakemberek szerint a természet erői előbb-utóbb egy valódi szigetté formálhatják. A környék a vízitúrázók kedvelt célpontja, a nyári éjszakákon a világtól szó szerint elzárt sátortáborok és zátonypartik helyszíne. A homokformák vízállástól függően hétről hétre változó, különös formáiról tavaly ősz közepén és végén is látványos fotóválogatások készültek.

 

A járművön jelenleg állandó őrszolgálat működik, a Közlekedésbiztonsági Szervezet pedig vizsgálatot indított a pontos okok kiderítésére. Ha az időjárásban nem áll be jelentős javulás, a hajó akár a tavaszi áradásig a folyó különös látványossága maradhat.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Vidám búbánat-völgyi kikapcsolódás dunai panorámával
Szigetkerülés a Szentendrei-Dunán
Nézz más szemmel a Dunakanyarra!

 

Cikkajánló