A Turistaút Szakbizottság, és ami mögötte van

Az országot több mint 17 000 km jelzett turistaút és 5000-6000 km tematikus és egyéb jelzett út hálózza be. Miért fontos a hazai turistautak hálózatának szabályozása, és milyen módszerekkel segíti a természetjárás legfontosabb infrastruktúrájának egységesítését a Magyar Természetjáró Szövetség? Argalász Péter bronzjelvényes túravezetőt és útjelzővezetőt, az MTSZ szakági munkatársát kérdezte a Turista Magazin a Turistaút Szakbizottság munkájáról.

Szerző:
Turista Magazin
2023. december 19.

Az országot több mint 17 000 km jelzett turistaút és 5000-6000 km tematikus és egyéb jelzett út hálózza be. Miért fontos a hazai turistautak hálózatának szabályozása, és milyen módszerekkel segíti a természetjárás legfontosabb infrastruktúrájának egységesítését a Magyar Természetjáró Szövetség? Argalász Péter bronzjelvényes túravezetőt és útjelzővezetőt, az MTSZ szakági munkatársát kérdezte a Turista Magazin a Turistaút Szakbizottság munkájáról.

Turista Magazin: Mióta működik a Turistaút Szakbizottság?

Argalász Péter: 2013. március 4-én alakult meg a Turistaút Szakbizottság, korábban Turistaút Albizottságként létezett az MTSZ turistautakért felelős szakmai bizottsága. Ha már a bizottság nevében szerepel, érdemes tisztázni, hogy mit is értünk turistaút alatt. Turistaútnak minősül minden olyan gyalogút, amit a vonatkozó magyar szabványban foglalt turistajelzésekkel láttak el, és amely megfelel a szakmai irányelvekben leírt feltételeknek. A vonatkozó szabvány pedig a 2021-ben megújított MSZ 20587:2021 számú Gyalogos turistautak jelzései és azok alkalmazása magyar nemzeti szabvány, aminek megalkotásához az MTSZ szakági munkatársainak és a szakbizottság önkéntes tagjainak rengeteg munkája volt szükséges.

TM: Mi a szakbizottság feladata?

A.P.: A Turistaút Szakbizottság elsősorban a turistautak jelzésével és karbantartásával kapcsolatos problémák megoldására és a Magyar Természetjáró Szövetség Szakmai füzeteinek kidolgozására alakult, és azóta is ezek a legfőbb feladatai. Pontosabban mára az MTSZ által jelentős hányadában felmért turistaút-hálózat szabvány szerinti átvilágítása, a turistautak módosításával, karbantartásával kapcsolatos kérdések és javaslatok megvitatása, szakmai állásfoglalások kiadása és előkészítése, valamint a korábban kiadott Szakmai füzetek frissítése és átdolgozása is a bizottság feladatkörébe tartozik. Fontos tevékenysége még az útjelzővezetők képzési és minősítési szabályzatának gondozása, valamint az útjelzővezetői tanfolyamok szakmai támogatása. A magyarországi turistaút-hálózat racionalizálásának, átláthatóságának elérésében fontos, hogy a szabványban foglaltaknak érvényt lehessen szerezni, illetve

a jelzésrendszert országosan egységes logika mentén használjuk.

Ezen célok eléréséből is oroszlánrészt vállal a szakbizottság – együttműködve az MTSZ munkatársaival.

TM: Milyen munkafolyamatok zajlanak a Turistaút Szakbizottságban?

A. P.: A szakbizottsági munka a tagok egyéni tapasztalataira épülő szellemi csapatmunka, ami bizonyos esetekben terepi napokkal is kiegészül. Az építő jellegű vitákra a heti, esetleg kétheti rendszerességgel összehívott online bizottsági ülések adnak teret. A szakmai elvek íróasztal melletti kialakítása után jön a gyakorlati fázis. Ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés: a terepen kiderül, hogy jól működnek-e a megalkotott elméletek, módszerek. Ilyenkor a szakbizottság tagjai összegyűlnek, és megvitatják például a turistaútcsomópontok kialakítását vagy a jelzésfestéshez szabványba öntött színek megfelelőségét: pl. melyik színárnyalat látszik kellő távolságból, és a kék elkülönül-e a zöldtől alkonyatkor. Emellett a szakbizottság oktatási és szemléltető anyagokat állít elő, illetve előadásokat tart ezekből például az útjelzővezető-találkozókon vagy -tanfolyamokon.

TM: Kik vesznek részt az imént bemutatott munkák elvégzésében?

A. P.: 2021-es újjáalakulása óta a Turistaút Szakbizottság

úgy épül fel, hogy az ország különböző területeiről a turistautakkal kapcsolatos technikai munkákban, főleg a jelzésfestésben jártas, gyakorlott szakemberek alkossák a bizottságot.

Jelenleg Balázs László (a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, ezüstjelvényes túravezető, útjelzővezető, vizsgabiztos), dr. Berecz Tibor (a Naplás TE tagja, bronzjelvényes túravezető, útjelzővezető), Oláh Tamás (az Olajipari Természetbarát Sportegyesület tagja, bronzjelvényes túravezető, útjelzővezető, vizsgabiztos), Sebestyén Pál (útjelzővezető, a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület tagja) önkéntesek alkotják a szakbizottságot. Az ő munkájukat segítjük a szövetség országos központjából Makrai Kornél kollégámmal.

A cikk a 2023 novemberi Turista Magazinban jelent meg először.

Cikkajánló