UFÓK A SZIKLASZIRTEKEN

Sziklaszirteken álló modern bivakok a jövő magyar menedékházai.

 

2013. január 8.

Sziklaszirteken álló modern bivakok a jövő magyar menedékházai.

 

 A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsős építészei azt  a feladatot kapták, hogy három évszakos szálláshelyet tervezzenek a kék túra útvonalának mentén. Azért három évszakosat, hogy ne kelljen bonyolult és költséges technológiákkal küzdeni, hanem frappáns, egyszerű, alapigényeket kielégítő megoldásokat kutatni, és a telepítésnél se legyen szempont, hogy van-e közműellátás, vagy nincs. Bár az elvárás így sem volt kevés: a bivak széltől-esőtől védje a fáradt túrázókat és legyen eredeti.

A hallgatók terepszemlét is tartottak Szandaváralján, ahova  a bivakot tervezték.  A tanárok szerint a legkreatívabb bivakot Kőműves Márton elsőéves hallgató tervezte. Márton egy igazi alpesi trendi bivakot tervezett, megállná a helyét bármelyik alpesi sziklaszirten.

 A tanári reakciók nagyon vegyesek voltak. “Számunkra is fontos előképeket jelentettek az Alpokban épülő high-tech megoldások. A fő kérdés, hogy hazai viszonyok közt mi az arányos és helyénvaló megoldás? Egyrészt jóval alacsonyabb hegyekről beszélhetünk, a szandai vár is alig több mint ötszáz méteres magasságban van, ezért nincs az a kemény időjárási kitettség, másrészt jellemzően sokkal közelebb vannak a lakott helyek a potenciális bivak helyszínekhez, harmadrészt valószínűleg jóval szerényebb pénzügyi és technikai lehetőségekkel lehet reálisan számolni.” -mondja Kovács Csaba egyetemi tanár. A tanárnak valószínűleg igaza van a hazai pénzügyi és technikai lehetőségeket illetően, de a tervek szerencsére valódi európai szemléletet tükröznek. S talán eljön az idő, amikor nem csak álmok maradnak.

Szöveg és fotók: Molnár Anikó
 

Cikkajánló