Új erdészeti iskola Pusztavámon

Vajda János költőről nevezték el a 400 négyzetméteres létesítményt, amely egész évben alkalmas csoportok fogadására, és még az étkezést is tudják biztosítani.

Szerző:
MTI
Fotó:
Nagy László/Erdészeti Lapok
2015. március 25.

Vajda János költőről nevezték el a 400 négyzetméteres létesítményt, amely egész évben alkalmas csoportok fogadására, és még az étkezést is tudják biztosítani.

Kocsis Mihály, a Vértes Erdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a fűrészüzem volt központi épületét alakították át 80 millió forintot meghaladó költséggel. Az épületben egyszerre 30 látogatót szállásolhatnak el.


Az erdőtársaság Komárom-Esztergom és Fejér megyére kiterjedő működési területéről várja a diákokat. Ez erdészeti tudnivalók átadásán túl az egészséges életmódra nevelésre és a természetes világ megismertetésére törekszenek.


Az iskola kertjében később tavat alakítanak ki a vizes élőhelyek bemutatására, mezítlábas tanösvényt és gyógynövénykertet hoznak létre, valamint kemencét építenek - tette hozzá a vezérigazgató.

 

 

Ugron Ákos, Czunyiné Bertalan Judit és Kocsis Mihály az avatáson


Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében "égig érő tanteremnek" nevezte az erdei iskolát és elmondta, az erdei iskolák megteremtik annak lehetőségét, hogy az állami erdészetekkel együttműködve olyan országos hálózat jöhessen létre, melyben az erdészeti létesítmények az iskolai oktatás szolgálatába állíthatók.


A most átadott intézmény szombaton már csatlakozik az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából tartott nyílt naphoz, amelyen pedagógusokat vár az ország összes hasonló intézménye, valamint az Országos Erdészeti Egyesület és a Budakeszi Vadaspark.

 

 

Az épületben egyszerre 30 látogatót szállásolhatnak el


Az erdei és erdészeti iskolák hálózata 19 éve működik, évente ötvenezer tanulót fogadnak, lehetőséget kínálva a hazai erdei állatvilág, életközösség, az egész ökoszisztéma működésének megismerésére.


A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes, a Gerecse, a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken belül közel 45 000 hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője, 240 embert foglalkoztat. A társaság éves árbevétele 2015-ben eléri a 7 milliárd forintot.

 

Az erdei iskolákról itt olvashatsz még többet

Cikkajánló