Új kilátó, csodás panoráma Kövestetőn

Pécs környékét nem csak azért szeretjük, mert a Mecsekben remek túrákat lehet tenni, és a közeli Villányban kiváló borokat lehet inni. A napokban a várostól 16 km-re új kilátót adtak át, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező tájra.

Szerző:
TM
Mecsekerdo Zrt.
MTI
Fotó:
Guba Csaba / Mecsekerdő Zrt.
2015. június 10.

Pécs környékét nem csak azért szeretjük, mert a Mecsekben remek túrákat lehet tenni, és a közeli Villányban kiváló borokat lehet inni. A napokban a várostól 16 km-re új kilátót adtak át, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező tájra.

Az új építmény 458 m magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában Hosszúhetény és Komló-Zobákpuszta között. A szemlélődésre és nyugalomra vágyó turisták 14,6 méter magasról gyönyörködhetnek a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón át a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó területben, továbbá a Nyugat-Mecsek nagy csúcsaiban: a Misinában és a Tubesben is. A névadó Kövestető csúcs (460 m) a kilátó ponttól nyugati irányban 500 méterre található, míg a Mecsek legmagasabb pontja, a 682 méter magas Zengő 5 kilométerre fekszik innen.

 

 

 

Tudtad?

Kövestető közvetlen közelében egykor fonolitbánya működött, amely ma már nem látogatható. Érdekessége, hogy hazánkban a felszínen csak a Mecsekben található ez a kőzet. 

 

A 24 méter magas, hatszögletes, csigalépcsős, fedett sátortetős építmény fából és acélból készült Szabó Péter okleveles építészmérnök tervei alapján. Már csak azért is érdemes felkeresned, ha erre jársz, mert a környék a természetjárók kedvelt kirándulóhelye, számos túraútvonal vezet keresztül rajta: a közelben halad a Skóciai Szent Margit zarándokút és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, illetve a Hármashegy vonulatán átívelő zöld kereszt turistaút. Továbbá innen néhány kilométernyire keletre található a Hosszúhetényen és Pusztabányán áthaladó Üvegesek útja is.

 

Nézz szét a környéken!

A 2 km-re lévő Pusztabánya, egyike a Kelet-Mecsek azon településeinek, ahol valamikor üveget fújtak a német bevándorló lakosok. A hajdani település, Vitraria helyén ma egy ipartörténeti emlék, egy üvegfújó kemence másolata található. Érdemes felkeresned Hosszúhetény üveges múzeumát, vagy nézd meg Kisújbánya üvegharangját, klumpás múzeumát is. Ha érdekelnek a botanikai ritkaságok, a környéken van Püspökszentlászló, amelynek közelében az Európában méltán híres növényritkaság, a bánáti bazsarózsa nyílik. A történelem iránt érdeklődők se maradnak látnivaló nélkül: a közeli Magyaregregyen a Márévár csábítja kalandozásra az időutazásra vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

 
 
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Még több hír a Mecsekről

 

Cikkajánló