Új kilátót adtak át a Bölcső-hegyen

A Lajos-forrástól megközelíthető, fenyőgerendákból készült kilátóról elképesztően látványos körpanorámában lehet részünk, tiszta időben még a Mátra is látszik.

Szerző:
Turista Magazin
2021. november 25.

A Lajos-forrástól megközelíthető, fenyőgerendákból készült kilátóról elképesztően látványos körpanorámában lehet részünk, tiszta időben még a Mátra is látszik.

November 25-én adták át a Szentendre és Pomáz határvidékén található, 587 méter magas Bölcső-hegy új kilátóját, amelynek terveit Koller József Ybl-díjas építész készítette. Az ő nevéhez fűződik többek között a Prédikálószéki-kilátó, a Hármashatár-hegyen található Guckler Károly-kilátó, valamint a Piliscsaba feletti Nagy-Kopaszon álló Dévényi Antal-kilátó tervezése is.

Idősebb természetjárók emlékezhetnek rá, hogy a Bölcső-hegyen korábban is volt egy kilátó, ám ebből csak néhány betonpillér maradt.

1934 tavaszán a Magyar Kárpát Egyesület emelt kilátót a helyszínen, az ékes épület aljában pedig menedéket is kialakítottak. A szervezet alapító tagjáról, a tátrai turizmus jeles alakjáról, Döller Antalról nevezték el a tornyot, mely magánterületre esett ugyan, ám az erdőbirtokos engedélyt adott felépítésére és az ösvény létesítésére.

1936-ban azonban a Dreher-család tett szert az erdőrészre, ők pedig lebontatták az építményt és lezárták a turistautat.

A II. világháború után is épült a csúcsra egy leginkább magasított vadászlesre hasonlító torony, de amikor a szomszédos Lom-hegy majdnem azonos magasságú tetején szolgálatba állt a légvédelmi rakétabázis (1981-től), ezt is elbontották, hogy a tetejéről ne lehessen rálátni a katonai létesítményre. Ezt követően hosszú évtizedeken keresztül csak az épület alapjait lehetett felfedezni a növényzet szorításában - olvasható a kilátó történetéről a Természetjáró.hu oldalon, ahol számos egyéb érdekességet is megtudhatsz az építményről és környezetéről, de szuper környékbeli túrákat is találsz.

Kézzel vitték fel az új kilátó elemeit a csúcsra

A Pilisi Parkerdő a természetjáró szervezetekkel egyeztetve és javaslatuk alapján döntött úgy, hogy a régi kilátó helyén újat épít. Az idén ősszel elkészült 2,4 x 2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10 x 10 cm-es borovi fenyőgerendákból készült, felső korlátja 7 m-re található a vasbeton alaptól.

A körpanorámát biztosító kilátószint egyszerre mindössze 5 embert képes fogadni, de megéri felkapaszkodni a szűk lépcsőkön a kilátásért. Déli irányban a Nagy Csikóvár hegycsúcs, nyugatra a Lom-hegy, északkelet felé a Cser-hegy, északnyugatra a pilisszentlászlói hegyoldal, míg keletre Szentendre város és tiszta időben a Mátra vonulatai láthatóak. A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is az építményhez vezet.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A beruházás a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007. számú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben. A Bölcső-hegyi-kilátó építését a Belvárosi Építő Kft. végezte el, a kivitelezésre 29,2 millió Ft-ot fordított az erdőgazdaság. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.





Cikkajánló