Titokzatos katonai toronyból lett kilátó

Fogalmunk sincs, hogy kik és mikor építhették, cserébe ingyen fel lehet rá menni és nem mindennapi kilátásban lehet részünk.

Szöveg és fotó:
2021. október 4.

Fogalmunk sincs, hogy kik és mikor építhették, cserébe ingyen fel lehet rá menni és nem mindennapi kilátásban lehet részünk.

Idén nyáron adták át a Tótvázsony közelében ácsorgó hatalmas téglatornyot a nagyérdeműnek, és rögtön rátettem a bakancslistámra, mert mindig is érdekelt, hogy mi a csuda lehet az az építmény a 77-es út szomszédságában. Végül most hétvégén jutottam el megnézni, útban Szentbékkálla felé pont előtte autóztunk el, így nagyon adta magát a kis kitérő.

Ha nagyon pontos akarok lenne, akkor még a kitérő szó is túlzás, ugyanis a kilátóval együtt kialakított murvás parkoló közvetlenül az út mellett van, onnan meg kb. 50 métert kell gyalogolni.

Az út közelsége ellenére ugyanakkor résen kell lenni, mert egy kis fenyősáv pont kitakarhatja a téglatornyot, de ha valakinek rááll a szeme, nem fogja elrontani Tótvázsony és Nagyvázsony között. Kedves gesztus, hogy még egy kis fedett pihenőt is építettek, így az uzsonnánkat is elfogyaszthatjuk ott, na, de jöjjön a kilátó!

Az igényesen felújított torony keletkezésének körülményeiről nem sokat tudunk, annyi biztos, hogy katonai céllal létesült. Az információs tábla szerint német katonák építhették a II. világháború idején, ám valószínű, hogy ennél régebbi, mert már az 1930-as évek végén irányítótoronynak használták, amikor itt alakították ki a tapolcai bombázóezred szükségrepterét – ezt látszik alátámasztani egy, az 1938-as évszámot tartalmazó bevésés is a téglafalon.

Amit viszont biztosan tudunk róla, hogy a szovjet és a magyar hadsereg a tótvázsonyi lőtér megfigyelésére használtaa háborút követő évtizedekben.

Erről tanúskodnak a cirill betűs bevésések tucatjai a teraszszint tégláiban; a feliratokat böngészve kiderül, hogy Moszkvától Taskentig jóformán a Szovjetunió egész területéről érkeztek ide állomásozni a katonák.

Akárki is építette a tornyot, jó munkát végzett, mert ma is stabilan áll, és a közelmúlt felújításnak köszönhetően még remekül is néz ki. Bár hétvégén voltunk szuper időben, hatalmas forgalom hömpölygött a 77-es úton, mégis alig páran álltak csak meg megnézni a kilátót, ami azért volt szerencsés, mert szűk fémlépcső vezet a magasba, így ha többen akarnak le-, vagy feljutni, ki kell állni a sorunkat.

A rácsokkal védett kilátóteraszról tényleg gyönyörű panoráma nyílik a környékre: a Bakony vonulatai közül északnyugat felé a Kab-hegy emelkedik ki a horizontról az adótoronnyal, míg közelebb az Eduárd-hegy és a Kő-hegy tűnik fel, távolabb pedig a Keszthelyi-hegység sziluettjét is kivehetjük. Bár a Balaton sincs messze, a tavat innen kitakarja a Hideg-hegy – Derék-hegy – Zádori-hegy – Nagy-Gella füzére.

Geoládavadászoknak jó hír, hogy a torony közelében egy nem mindennapi láda várja, hogy megtalálják, és ne egy megszokott műanyag dobozra készüljünk, hanem egy ügyességi játékra. Ezzel gyakorlatilag ki is merítettük a torony és környékének a látnivalóit, akinek még van ideje, annak a közeli Kinizsi-várat érdemes felkeresnie, mindenki más meg hömpölyöghet tovább a Balaton felé.



Cikkajánló