Túraajánlat

Új túramozgalom Somogyban

A túramozgalom Somogy egy kevésbé ismert részét kapcsolja be a gyalogos turizmusba, a látnivalók egy részét a DDP is érinti.

Szerző:
Hevesi Zoltán - termeszetbarat.hu
2013. november 25.

A túramozgalom Somogy egy kevésbé ismert részét kapcsolja be a gyalogos turizmusba, a látnivalók egy részét a DDP is érinti.

14 érintőpontos jelvényszerző túramozgalom Külső-Somogyban, a Koppány völgyében.

 

Az érintőpontok felkeresésére ajánlott útvonal a zöld sáv jelzés, mely a pontok egy részét közvetlenül érinti, míg néhányhoz oda/vissza kitérőt kell tenni.


Az ajánlott útvonalon teljesítve a teljes táv a kiírás szerint 55 km. Az ajánlott útvonal Somogyacsán az 1-es érintőponttól a Bonnyapuszta 14-es érintőpontig tart. Nem körtúra de nem sok hiányzik a körhöz. A 14 érintőpont a következő falvakat érinti, Somogyacsa, Szorosad, Törökkoppány és Bonnya. Az 1 - 2 - 3 és 14 érintőpontok lakott területen vannak, tömegközlekedéssel is elérhetők, Somogyacsa kálvária, Szorosad Tök-jó presszó, Törökkoppány Koppány szobor és Bonnyapuszta Koppány csárda.

 

Az ajánlott útvonal egyben teljesítése számomra sok, ezért darabolni kellett az útvonalat, ami azért volt számomra kissé nehézkes, mert Törökkoppánytól Somogyacsáig nincs az útvonalban tömegközlekedéssel elérhető kiszállási pont így természetesen rá kell gyalogolni az útvonalra néhány km-t.

Én két részletben kerestem fel az érintőpontokat az első túrán a József-hegyi toronytól K-re lévő 7 pontot , míg második alkalommal a túramozgalom maradék, NY-i részét jártuk be. Nem mindenhol mentem az ajánlott útvonalon, főleg a kitérővel megközelíthető érintőpontoknál - ha volt lehetőség - igyekeztem nem ugyanott oda/vissza menni, illetve az útviszonyok is volt ahol eltereltek.

Összességében kb. 46 km-t kellett megtennem, hogy mind a 14 érintőpontot fel tudjam keresni. Az ajánlott útvonal több helyen fonódik a DDP útvonalával, így azzal együtt is érdemes teljesíteni.

A túramozgalom érintőpontjai a kiírás szerinti sorrendben:

 

1.Somogyacsa Kálvária
Rendezett területen található, közvetlenül a falu szélén a bekötőút mellett. Az új kerítésen kis kapun kell bemenni mely nyitva volt. A stációk sajnos üresek, a három kereszt jó állapotban van. Az első, fára festett kódot a keresztek mögött kell leolvasni.

 2. Szorosad Tök-jó presszó
A Koppány folyó völgyének következő önálló településén van a második érintőpont itt a presszóban a mozgalomnak saját kihelyezett pecsétje van, ha nincs nyitva, akkor a vele egy épületben lévő kis boltban lehet céges pecsétet kapni. A közelben van a műemlék jellegű rk. templom, vele szemben az I. vh. emlékoszlop és az egykori iskola épületében - mely jelenleg magánlakás - található Bősze Gábor helytörténeti magángyűjteménye. Előzetes bejelentkezéssel látogatható így ez egy későbbi bejárásra maradt.

 


3. Törökkoppány Koppány vezér szobra
Ez az érintőpont is faluban, belterületen található. A szobor melletti emléktábláról kell az igazolást leolvasni. Mindenképpen érdemes körülnézni a településen hiszen több érdekességet is találhatunk itt. Géza fejedelem idejében a terület Koppány vezér birtoka volt. A törökök komoly erődítést építettek itt ki , napjainkra az egykori várból gyakorlatilag semmi nem maradt. Az rk. templom műemlék, itt a sekrestyében őrzik a régi török temetőből megmaradt turbános sírkövet. Az ajánlott útvonal ezután elhagyja a Koppány -völgyét és a D-i részen emelkedő dombokra kell felkapaszkodnunk és túránk innen már nagyrészt erdős terepen vezet.

 

 

4. Törökkoppány Szőlőhegyi kápolna
Itt egy évszámot kell leolvasni a közelben álló keresztről. Nagyon szép a kilátás a Koppány - völgyére. A kis kápolna a róla elnevezett Kápolna-hegyen található, építésének dátumát a helybéliek a millennium idejére, az 1890-es évekre valószínűsítik. Napjainkban évente csak egyszer használják, a május végén megrendezett hegyi búcsú alkalmával, amikor a kápolna az ünnepi istentisztelet helyszíne. Védőszentje a Szentháromság.

 


5. Törökkoppány Török-kút
A Szőlőhegyről D-felé indulva a zöld jelzésen egy nagy kanyart leírva ereszkedhetünk le a völgybe ahol az erdészeti utat keresztezzük a szépen felújított ifjúsági tábornál. Hamarosan a DDP piros jelzését is keresztezzük és rövid zsákutcán közelíthetjük meg a forrást. Itt a forrásház lépcsőit kell megszámolni. Több pad és asztal is található ezen a régi törökkori emlékhelyen. A falutól délre, a Cseszmei erdĹ‘ben található a Török-kút, melyet a turisták szívesen látogatnak. Egykor a forrás vizét agyagcsövek vezették innen a törökök épületeihez.

 


6. Gyertyánosi-forrás
A piros / zöld fonódó jelzésre visszatérve lassan emelkedik az út D-felé haladva. Egy jelzetlen erdei úton leereszkedhetünk ismét az erdészeti aszfaltútra majd egy kanyargós ösvényen a zöld forrás jelzésen érjük el a kis 'kutyaól' jellegű merítős forrást. Vele szemben egy fán található a leolvasandó kódszám és néhány régi tűzrakó hely is látható itt. A szép, erdős terepen lehetőség van jelzetlen utakon megközelíteni a következő érintőpontot A zöld háromszög jelzés kiágazása után nem sokkal indul D-felé egy jól járható út, azon ereszkedve lehetőségünk van az oda/vissza túrázás elkerülésére.

 


7. Patkó-kút
Külső-Somogy egyik gyöngyszeme ez a szépen kiépített pihenőhely, esőbeálló, padok, asztalok, kopjafa található a kis erdei tó mellett. A forráshoz rövid sétával juthatunk el ahol a forrás felett egy fán találjuk a leolvasandó kódszámot. Mindenképpen érdemes megnézni a pihenőhelytől ÉNY-ra induló szekérúton a közeli tisztást melynek közepén egy hatalmas, közel 6 m törzskerületű szürkenyár található. Nagyon látványos fa! Somogy megye K-i szélén járunk, a tolnai megyehatár csak néhány száz méter, innen a zöld forrás jelzésen érdemes visszakanyarodnunk a dombok között haladó piros/zöld jelzésünkre.

 


8. Somogydöröcske József-hegy
Az erdészet pihenőhelyét a Hunyadi-házat elhagyva Ny-felé haladva hamarosan kiérünk az erdőből. Nyílt, mezőgazdasági terepre érkezünk majd É-felé fordulva a távolban már látszik a József-hegy geodéziai tornya, egy kis kanyarral tudjuk megközelíteni és a zárt ajtó mellett kell leolvasnunk a kódot. A túramozgalom érintőpontjait járva már jócskán 20 km felett járunk , ÉK-felé a völgyben található Somogydöröcske. A faluba a piros sáv jelzésen vagy egy rövidebb, frissen felmért, jól járható erdei úton ereszkedhetünk le a faluba ha szeretnénk a túránkat megszakítani.

 


9. Somogyacsai pincesor
József-hegyről, ha tovább indulunk a piros/zöld sáv jelzésen nagyrészt mezőgazdasági területeket érintve kissé ÉNY felé tartva juthatunk el Somogyacsára. A falu szélét érintve a falu NY-i oldalán húzódó szólóhegyre kell felkapaszkodnunk a zöld jelzésen. Itt az egyik pince mellett szépen kiépített pihenőhely és információs tábla található. Az érintőpontot a pince kerítésének anyagával lehet igazolni. Itt is lehetőség van a túra megszakítására a faluban. A pincesor szép épületei mellett elhaladva ismét NY-felé tartunk a domb gerincét elérve ismét szép erdőben vezet az út a piros jelzés már elhagyott bennünket D-felé mi pedig a gerincet keresztezve - melynek É-i végén kb. 1,2 km-re egy nagy földvár is található - ismét ereszkedni kezdünk az Acsai-árok völgyébe. A kis vízfolyást keresztezve gazos, benőtt, régi szekérúton emelkedünk az Igali tető felé, ahova felérve keresztezzük a Kaposvár felé vezető országutat.

 


10. Hármas elágazás
Az Igali tetőn néhány száz métert megyünk D-felé majd a zöld, és hamarosan a becsatlakozó piros jelzéseken NY-ra kanyarodva mezőgazdasági terület szélén vezet tovább az út. A Bonnya - Igal közötti sárga sávot elérve egy fán találjuk a következő kódot amit le kell olvasni a kereszteződés közelében. A kódot egy zöld jelzést hordozó fán találjuk. Utunk innen É-felé kanyarodik.

 


11. Bonnyai feszület
Széles, jól járható földúton gyorsan elérjük ezt az érintőpontot is, melynél egy új kereszt látható és mellette romokban az egykori vörös homokkőből faragott régi feszület maradványai. Az új kereszt talapzatáról kel leolvasni a kódunkat. Az ajánlott zöld sáv jelzés tovább vezet É-felé a sárga pedig egy mély horhóban leereszkedik Bonnyára a faluba. Ha eső után járunk erre megfontolandó, hogy melyik utat válasszuk a továbbhaladásra mert a gerincen vezető zöld sáv járhatatlanul sáros, vizes is tud lenni. Ha lemegyünk a sárgán akkor érintjük Bonnya nevezetességét a Somogy Kertje üdülőfalut. Itt szállás, étterem, különböző kiránduló létesítmények, látványos háziállatok is láthatók.

 


12. Mosolygó Krisztus
A zöld sávon felülről vagy Bonnyáról alulról a sárga sávon található ez a szép régi feszület. A kódot a talapzat feliratainál találjuk. Bonnyán ismét van lehetőség a túra megszakítására bár már közel a vége sok értelme nincsen. A tömegközlekedés meglehetősen ritka a faluban. A falu utcáin É-felé ki kell gyalogolnunk a Fiad felé vezető országútra. és itt fordulhatunk újra K-felé. A falutól É-ra még kb. 1 km a vasúti megállóhely, azaz végszükség esetén vonattal, azaz 'piroskával' is utazhatunk ide, vagy vissza.

 


13. Tőzeges-tó
A zöld sáv az országúton kanyarog tovább, mi is azt követjük, majd hamarosan az É-i oldalon letérünk az aszfaltról egy széles földútra, kis hídon átkelve érkezünk a zöld forrás jelzésig amit oda vissza meg kell járnunk a mocsaras, lápos terület mellett. A Tőzeges tavak É-i részén van a legnagyobb nyílt vízfelület, itt a gyalogút végén ismét egy fára festett kódot kell leolvasnunk. Szép fenyves található a tavak feletti dombon K-felé, míg a másik oldalán a vasút kanyarog. Megfelelő évszakban bizonyára sok érdekes vízi élőlénnyel találkozhatunk itt, beleértve a szúnyogokat is.

 


14. Bonnyapuszta Koppány csárda
A tavakat elhagyva mezőgazdasági területen a zöld sáv jelzésen gyorsan megérkezünk az országút mellett lévő Koppány Csárdához, Sáros időben aszfalt is vezet ugyanide. A csárdában a mozgalomnak saját kihelyezett pecsétje van, ne feledjük, hogy itt is és korábban Szorosadon is lehetőségünkhöz mérten éljünk a hely szolgáltatásaival azaz célszerű előbb rendelni valamit, majd utána kérni a pecsétet. A Koppány túra végén a Koppány csárdában természetesen lehetőségünk van egy Koppány tál elfogyasztásával zárni a túranapot. A buszmegálló a csárda mellett található.

 


A túramozgalom Somogy egy kevésbé ismert részét kapcsolja be a gyalogos turizmusba, a látnivalók egy részét a DDP is érinti, de a Koppány túra mindenképpen teljesebb ebben a térségben.
 

 

 

 

 

Igazolófüzet rendelése

A Koppány túramozgalom igazolófüzetét a következÄąképpen lehet rendelni:
E-mailben: info@szkte.hu
Postán: SZKTE Karsai Ilona 8622 Szántód Iskola u.9.


A megrendeléssel egy időben kérünk átutalni vagy rózsaszín postautalványos feladni darabonként
800 Ft-ot, mely tartalmazza az igazolófüzet és a jelvény árát.


Számlaszámunk: Magyarországi Volksbank Zrt 14100110 - 13362849 - 01000003
Az igazolófüzet mérete A6, egy hagyományos kismérető borítékban max. 2 db fér el.


A teljesítés igazolása:
A túramozgalom végigjárása után az igazolófüzetet egyesületünk levelezési címére kell megküldeni: 
SZKTE Karsai Ilona 8622 Szántód Iskola u.9.


Az igazolófüzettel együtt kérünk 1 db A6 mérető megcímzett és válaszbélyeggel ellátott borítékot is, amelyben visszaküldjük az elfogadott igazolófüzetet és a jelvényt!

 

 

 

 

 

Cikkajánló