Újra látogatható a tiszadobi kastély

A franciaországi Loire-völgyi lovagvárakat idéző, megszépült Andrássy-kastély ismét kitárja kapuit Tiszadobon. December 7-től várja az érdeklődőket.

Szerző:
turizmusonline.hu/TM
Fotó:
www.forsterkozpont.hu
2015. december 7.

A franciaországi Loire-völgyi lovagvárakat idéző, megszépült Andrássy-kastély ismét kitárja kapuit Tiszadobon. December 7-től várja az érdeklődőket.

 

A kastély egyik különlegessége, hogy összefüggést mutat az évek felosztásával: 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van. Az épület művészeti értékét jelentősen növeli, hogy 1910-ben ide helyezték át a Rippl-Rónai tervezte Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa üvegablakával a kastély egyik fő látványossága. Az eredeti, színes Tiffany-üvegből készített felső üvegrészek ma is láthatók a nagy méretű ablakon.

Az aszimmetrikus tömegképzésű, historizáló épület a Tisza holtágára kifutó, nagy kiterjedésű parkban áll. Az U alaprajzú épület négy sarkán egy-egy torony emelkedik, a délnyugati és az északkeleti sarkon kerek, az északnyugati és a délkeleti sarkon szögletes. Az északi homlokzat közepét toronyszerű rizalit, a főbejáratot lépcsőtorony hangsúlyozza.

 



Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, a terrazzo padlóburkolat közepén a márványmozaik oroszlán a hatalmat, az erőt szimbolizálja. Innen indul a 2,7 méter széles, vörösmárvány lépcső a magasföldszintig, ahonnan fafaragásos, háromkarú tölgyfalépcső vezet a felső emeletekre. A lépcsőháztoronyból nyíló, hálóboltozatos hall északi falának közepén gótikus-reneszánsz kőkandalló áll, homlokán a felirat „Fidelitate et Fortitudine” (hűséggel és bátorsággal). Archív felvételek igazolják, hogy az egész kastély, de különösen a hall falait és egész belső terét műkincsek sokasága díszítette.

A padlástérben található a legfiatalabb Andrássy lány, Andrássy Katinka szobája, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környékre. Katinka 1914-ben Károlyi Mihály gróf felesége lett. A kastély szépségét fokozza egyedülálló természeti környezete, a folyók és a holtágak menti ártéri és galériaerdők sokszínűsége. Nyolc hektár területű parkját északról 500 hektáros, ősfás gazdasági erdő határolja. Nevezetessége a tiszafákkal határolt, középkori liliom rajzolatú bukszuslabirintus, amelyben séta közben akár Fadrusz János Lányszöktetés című szobrát is felkutathatjuk.

 



A kastély és parkja december 7-től folyamatosan látogatható, keddtől vasárnapig, 10.00 - 16.00 óráig.

További információ: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ honlapja
 

Andrássy-kastély

A romantikus stílusú kastély 1880 és 1885 között épült Meinig Arthur építész tervei alapján, gróf Andrássy Gyula megbízásából. A gyönyörű építmény azonban nem maradhatott meg eredeti formájában az utókor számára: az I. világháború után, 1918-ban, tragikus fordulatot vett az épület története. Fegyveres forradalmárok betörtek a kastélyba, összezúzták a velencei tükröket, csillárokat, szobrokat és kerámiákat; a drága festményeket, könyveket megsemmisítették, széthordták. A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek ide, amely a háború után állami tulajdonba került. 1948-ban 300 osztrák gyerek nyaralt itt, majd egy éven át görög menekültek gyermekei laktak benne. 1950-től a közelmúltig gyermekvárosként működött. A gyermekváros 2007-ben a településen belül modern, új épületbe költözött. A kastélyban a tervek szerint a nyitás követően egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint különböző programok várják majd a látogatókat.

 

 



Kapcsolódó cikkeink:

Top 5 mesés kastély, ami levesz a lábadról

Festői kastélykerttel ár Doba
 

Cikkajánló