Utak karbantartása a Pilisben

A munkák miatt egyes pilisi utakon várhatóan augusztus elejéig munkagépek feltűnésére, részleges útszűkületre, az aszfaltozást követő rövid lezárásokra számíthatunk.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2014. július 16.

A munkák miatt egyes pilisi utakon várhatóan augusztus elejéig munkagépek feltűnésére, részleges útszűkületre, az aszfaltozást követő rövid lezárásokra számíthatunk.

Mikor az erdőben kerékpárral, lóval vagy gyalog járunk, szinte természetesnek tűnik, hogy utak vezetnek minket a gyönyörű tájon. Kevesen tudják, hogy az erdészeti burkolt utak illetve a földutak, sétautak karbantartása is az erdőgazdálkodás fontos része, sőt napjainkra az erdei turisztika is elképzelhetetlen lenne erdei utak nélkül!
 

A pilisi erdészeti utak ütemezett felújításával minden évben, rendszeresen találkozhatunk. Legmegfelelőbb erre a tavasztól őszig tartó időszak. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013-ban közel 70 millió Ft-ot fordított útfelújításra illetve útkarbantartásra, és hasonló nagyságrendű munkát tervez 2014-ben is.

 


 

A jelenleg zajló jelentősebb útkarbantartási munkák a következők:
 

- a Pap-réttől a Sztaravoda völgyben futó, Szentendrére vezető erdészeti úton felület megerősítés, aszfaltburkolat rendbetétele történik
- a pilisszentlászlói Hegytető-parkolót és a Pap-rétet összekötő erdészeti úton kátyúzást végeznek
- a Két-bükkfa-nyeregtől a Pilis-tetőre vezető úton kátyúzás, aszfalt burkolat megerősítés történik
- Miklós-deák-völgyben futó erdészeti úton a vízelvezetés karbantartása, ároktisztítás és padkanyesés történik
- a Pilisben földutak rendbetétele történik, több kisebb szakaszon

 

A munkák miatt a pilisi utakon augusztus elejéig munkagépek feltűnésére, részleges útszűkületre, az aszfaltozást követő rövid lezárásokra számíthatunk. Az erdészeti utak kanyargós vonalvezetése, a folyamatos munkavégzés miatt különösen fontos, hogy kerékpározás közben lejtőn is tartsuk be az erdei utakon általánosan érvényes 30 km/h-s sebességkorlátozást! A felújítások után is javasolt még a burkolt utakon is a terepkerékpárok használata, hiszen az útra sok helyen apró követ szórnak és kerülhetnek ágak, eső utáni hordalék, ami miatt biztonságosabb, ha erősebb felépítésű, szélesebb futófelületű kerékpárral közlekedünk.

Cikkajánló