Utcahosszal nyert a Julianus-kilátó

Közel 3000-en szavaztatok az elmúlt napokban a 2016-ban magazinunkban bemutatott kilátókra. A papírforma beigazolódott, a magyar turistának nem elég egy szép építmény, a pazar kilátás. Hogy valóban kedvencévé válljon egy kilátó, ahhoz kultikusnak is kell lennie.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius - TM
Kovács Attila
2017. január 6.

Közel 3000-en szavaztatok az elmúlt napokban a 2016-ban magazinunkban bemutatott kilátókra. A papírforma beigazolódott, a magyar turistának nem elég egy szép építmény, a pazar kilátás. Hogy valóban kedvencévé válljon egy kilátó, ahhoz kultikusnak is kell lennie.

 

Az enciánok 1939-ben épített, Julianus barátról elnevezett kőtornyát a közelmúltban renoválták. Azóta biztonsággal látogatható. A szavazást mindvégig biztosan vezette. Kétszer annyian szavaztatok rá, mint a második helyezett Boldog Özséb kilátóra. Drukkoltunk is annak, hogy egy új kilátó is dobogós legyen, hiszen mostanában sok szép építményt adtak át. A Pilis körpanorámás tornya, csak 1%-kal előzte meg a Vértes szintén a közelmúltban létesített, új kilátóját a Körtvélyesit, így a tatabányai turisták is örülhetnek, már csak azért is, mert a 4. helyen is az ő kilátójuk szerepel. Az aknatoronyból kialakított Ranzinger Vince-kilátó a nagyedik helyen igaz osztozni kényszerül Szigliget büszkeségével, az Óvár-kilátóval. A veszprémiek idén átadott Gizella királyné kilátója pedig az 5. lett.

 Nagyon köszönjük olvasóinknak a sok javaslatot, hogy nekik mely kilátók hiányoztak ebből a szavazásból a legjobban. Idén is lesz Messzelátó a magazinban, javaslataitok alapján indulunk el meghódítani egy tucatnyi magyar kilátót 2017-ben is. Jövőre pedig Ti ezek közül is kiválaszthatjátok majd, a számotokra legkedvesebbet.

 

A kilátás éjszaka

 

AZ ÉV KILÁTÓJA A TURISTA MAGAZINBAN - 2016
VÉGEREDMÉNY:

1. HELY: JULIANUS-KILÁTÓ (NAGYMAROS) - 30%

2. HELY: BOLDOG ÖZSÉB-KILÁTÓ (PILISSZENTKERESZT) - 15%

3. HELY: KÖRTVÉLYESI-KILÁTÓ (TATABÁNYA) - 14%

4. HELY: ÓVÁR-KILÁTÓ (SZIGLIGET) ÉS RANZINGER VINCE-KILÁTÓ (TATABÁNYA) - 12-12%

5. HELY: GIZELLA KIRÁLYNÉ KILÁTÓ (VESZPRÉM) - 6%

6. HELY: GUCKLER KÁROLY-KILÁTÓ (BUDAPEST) - 4%
7. HELY: KAÁN KÁROLY-KILÁTÓ (BUDAPEST) ÉS KAB-HEGYI KILÁTÓ (BAKONY) - 3-3%

8. HELY: FELSŐ-JÁNOS-HEGYI KILÁTÓ (FELSŐSZÖLNÖK) - 1%

  

 

A SZAVAZÁS IGAZI SIKERE
Nagyon örültünk, hogy sokan, egymást biztatva szavaztatok az év kilátójára, de más örümünk is lett. Nem túrázó barátaink hívtak fel minket az ajánlott kilátókból, hogy nem is gondolták mennyire klassz idefent, és köszönik az élményt. Ezért is érdemes volt dolgozni. (a szerk.)
 

A kilátókat bemutató rovatunkat itt találjátok

 

 

Cikkajánló