Vajon Zsuzsanna napján megszólalnak a pacsirták?

Február 19-én van Zsuzsanna napja, és a néphagyomány szerint, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor a tavasz is hamarosan beköszönt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2022. február 19.

Február 19-én van Zsuzsanna napja, és a néphagyomány szerint, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor a tavasz is hamarosan beköszönt.

Ha ezen a napon nem szólalt meg a pacsirta, egyes helyeken azt mondták, hogy „befagyott a szája” és a hideg idő még tovább tart. De nemcsak a pacsirták énekét figyelték ilyenkor, hanem a madarak röptét is. Azt tartották ugyanis, hogyha alacsonyan repül a pacsirta, akkor még hideg idő várható, de ha magasan száll, akkor már közel a jó idő.

A Vajdaságban kedvező jelnek tekintették, ha Zsuzsanna napján csorog az eresz, mert az jó termést ígért. Jó idő esetén elkezdték a trágyát széthordani, és megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit.

Nálunk leggyakrabban két pacsirtafaj, a mezei és a búbospacsirta hangját hallhatjuk.

A puszták jellegzetes madara a mezei pacsirta. Rövidtávú vonuló, csak a kemény tél készteti vonulásra, de akkor sem megy nagyon messzire, és már februárban visszatér, de rendszeresen lehet áttelelő példányokkal is találkozni. A mezei pacsirta a földön fészkel, de a magasban énekel, a kora tavaszi nászrepülés után a hím a magasban énekelve adja mindenki tudtára, ez a fészkelőterület már foglalt.

A másik faj, a búbospacsirta, jellegzetes tolldíszéről könnyen felismerhető. Rokonától eltérően, a földön énekel, kedveli az ember közelségét, gyakran látni az utak mentén is. Ez a faj télen nem vonul el délebbre. Évente két fészekaljat nevel, míg a tojó a tojásokon ül, addig a hím csak énekel, a fiókákat azonban már közösen etetik.

Cikkajánló