Változatos programok várnak a natúrparkok őszi hétvégéin

Közel 100 kerékpáros és vízitúra, erdei koncertek, lovaglás, gyermek- és ifjúsági programok, illetve kulináris élmények várják a kikapcsolódást kereső családokat.

Szerző:
Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
Fotó:
Burger Barna (Kiemelt kép)
2023. szeptember 8.

Közel 100 kerékpáros és vízitúra, erdei koncertek, lovaglás, gyermek- és ifjúsági programok, illetve kulináris élmények várják a kikapcsolódást kereső családokat.

Az idén második alkalommal rendezik meg a natúrparkok őszi hétvégéit. Az összesen 10 helyszínből álló programsorozat küldetése, hogy díjmentesen, tartalmas és aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtson a családoknak, egyúttal pedig lehetőséget biztosítson a natúrparkoknak a bemutatkozásra. Az 5 nyári helyszín után ősszel 5 újabb állomáson kóstolhatsz bele egy-egy térség gasztronómiájába, kultúrájába és természeti kincseibe. A családi napokat hagyományőrzők fellépései, gyermekfoglalkozások és előadások egészítik ki, melyek teljessé teszik az amúgy is sokszínű napi programot.

1. Szeptember 9. Cák Pincesor – Írottkő Natúrpark

A Túrára fel interaktív program keretében szakvezető segítségével ismerheted meg a helyi élővilágot, annak geológiáját, vagy éppen a borvidék varázsát. A táj felfedezéséhez nyeregbe is pattanhatsz, de több teljesítménytúrák közül is választhatsz. Mindezek mellett kézműves vásár és -foglalkozások, környezettudatos szemléletformáló kiállítás, vagy éppen kutyás ügyességi bemutató is várja az érdeklődőket. Még több infó itt!

2. Szeptember 17. Békéscsaba – Körösök Völgye Natúrpark

A Körösök Völgye Natúrparban nyeregbe pattanva eredhetünk a Wenckheimek nyomába az idei Év Kerékpárútjának választott bringaúton. Részt vehetsz egy fantasztikus várostörténeti kenutúrán, ahol megismerheted az Élővíz-csatorna szerepét Békéscsaba életében. Ezen felül gyalogtúrán ismerheted meg a Körösök Völgye természeti és épített értékeit, de lesz itt mászófal, Ligeti vásár, a kicsiknek pedig KRESZ-pálya, játszóház és kézműves foglalkozás, valamint arcfestés, csillámtetoválás és glitter bar is. Részletekért kattints ide!

3. Szeptember 17. Kaposmérő – Zselici Ezüsthárs Natúrpark
Ezen a napon vadonatúj bringaúton járhatod be Kaposújlak és Kaposmérő környékét, egy borkostolóval egybekötött gyalogtúrán juthatsz fel a Tatárhegyre, közben a helyi termelők által készített finomságokat, sőt a napközbeni főzőverseny legízletesebb falatjait is megkóstolhatod. Aki pedig elég erősnek, ügyesnek és elszántnak érzed magad, benevezhet a II. Parasztolimpiai Játékokra. Részletek itt!

4. Szeptember 23. Kám – Vasi-Hegyhát Natúrpark
Fedezd fel kerékpáron a térség szőlőhegyeit, túrázz a szikrázó napsütésben Mindszenty bíboros földjére, tegyél egy varázskerti sétát a Jeli Arborétum ösvényein, vagy pattanj e-rollerre, és látogass el az Alsóújlaki Őshonos állatparkba. Lesz itt továbbá helyi termékek vására, kézműveskedés, lovaglás, íjászkodás, jóga, ugrókötél- és kutyás ügyességi bemutató, a kicsiket pedig arcfestés és lufihajtogatás is várja. A programról itt találsz infókat.

5. Október 7. Kurd és Lengyel – Kapos-hegyháti Natúrpark
10 ezer lépés, 10 millió év! A natúrpark ezzel a címmel invitálják bringás, gyalogos vagy lovas kirándulásra az érdeklődő családokat, baráti társaságokat. Az időutazó túrák során több kérdésre is választ kaphatunk: Tudtad, hogy Kurdnak ekkor még volt tengerpartja? Kíváncsi vagy arra, hogy hogyan éltek több mint 2.000 éven át a különböző törzsek Lengyel és Mucsi települések között? Hol fürödtek, éltek, temetkeztek, mit csináltak az Apponyi grófok és mekkora pincében tárolták a boraikat? Számtalan izgalmas kérdés, melyekre ezen a napon megtalálhatod a választ. Részletek a programról itt!

További részleteket találsz a natúrparkok őszi hétvégéiről ITT!

Cikkajánló