Van-e élet a térerőn túl?

Az Erdőszelfi című verseskötet azt a gigászi feladatot vette nyakába, hogy egyszerre népszerűsítse a természetjárást és a költészet fogyasztását – ja, és mindezt tinédzserek számára.

Szöveg és fotó:
2023. április 11.

Az Erdőszelfi című verseskötet azt a gigászi feladatot vette nyakába, hogy egyszerre népszerűsítse a természetjárást és a költészet fogyasztását – ja, és mindezt tinédzserek számára.

Az Erdőszelfivel Lackfi János és 15 kortárs költő tesz kísérletet arra, hogy költemények segítségével népszerűsítse a gyalogos, kerékpáros, vízi- és lovas túrázást. A kiadvány célkeresztjében nem titkoltan az a korosztály áll, akiknek az évek óta futó Vándortábor programsorozat is készült, azaz a tizenpáréves kamaszok. Ugye, ez az a korosztály, amely arról ismerhető fel, hogy a szülőknek egyszerűbb Viberen vacsorázni hívni őket, mint kitartóan óbégatni a gyerekszoba irányába.

A fentiekből is látható, hogy nem egyszerű a kitűzött cél, a kiadványt kézbe véve és átolvasva ugyanakkor érződik, hogy a szerzők a maximumot hozták ki a műfaj adta lehetőségekből. Maga a keményfedeles könyv is guszta darab, pont jó, „kézbevaló” a mérete, harmonikus a színvilága, Ritter Ottó illusztrációi pedig legalább annyit hozzátesznek az élményhez, mint maguk a versek.

Ez utóbbiból 45 található a kötetben három fejezetre (Erdei iskola, Kicsit állat, Indián gyerek) bontva, és van köztük fülbemászó, és teljesen rímtelen, elbeszélés jellegű is. Tesztjelleggel a háztartásomban élő 12 és 9 éves fiaimnak olvastam fel belőlük, és bár vegyes volt a fogadtatás, bíztató jelnek vettem, hogy párat újraolvastattak. Sőt, a nagyobbik odáig ment, hogy felismerte Varró Dánielt a Kirándulgató című verséről, holott minimum hat év is eltelt, amikor utoljára olvastunk neki Varró verseket, amelyek azóta is részleges dallamtapadást okoztak nálam.

Nem mondom, hogy generációs élmény lesz ez a kötet, de ha csak pár vers betalál az alatt a rövid idő alatt, amit egy tizenéves ilyesmire szán, már megérte.

Aki kedvet kapott a Móra kiadásában megjelent kötethez, ide kattintva tud belelapozni, és akár elolvasni a fent is emlegetett Kirándulgató című verset.

Erdőszelfi - Vándortábori versek
  • Illusztrátor: Ritter Ottó
  • Szerkesztő: Eszéki Erzsébet, Lackfi János
  • Kiadó: Móra Könyvkiadó
  • Megjelenés: 2020.06.15.
  • Oldalszám:112
  • Kötésmód: keménytáblás
  • Méret [mm]: 254 x 205 x 15
Cikkajánló