Nógrádi Attila cikkei

Ismeretlen szurdok a Mátra lábánál

A Szakadás-árokra méltatlanul kevés figyelem jut, pedig Magyarország egyik leglátványosabb szurdokáról van szó. Méreteivel a Rám-szakadékkal vetekszik, de annál sokkal vadregényesebb, ami azt is jelenti, hogy hétvégente garantáltan nem kell benne sorban állni.

2024.01.04.

Siklóst nem csupán a vára miatt érdemes felkeresni

A története és belső kialakítása miatt sokkal nagyobb figyelmet érdemelne a siklósi Szent Demeter-templom, ezért ha legközelebb siklóson jártok, a vár és a dzsámi megtekintése után szánjatok még egy kis időt erre a szerb ortodox templomra. Könnyen megtaláljátok, mert a vártól kb. két perc gyalog, és csak toronyiránt kell menni, mert kimagaslik a környező házak közül.

2023.12.29.

Hazánk legtitokzatosabb védvonalának felfedezése

A Csörsz-árok keletkezésnek története homályba vész, még a történészek között sincs egységes álláspont, ám ez mit sem csökkent az Alföldet átszelő, több mint 1200 kilométer hosszú árokrendszer monumentalitásán. Ha valaki kíváncsi a késő római kor egyik ma is felfedezhető maradványára, az egy tanösvény segítségével szó szerint belegyalogolhat a múltba.

2023.12.02.

Érett teniszlabdák potyognak egy fáról?

Ezt a mostanában termő növényt hívják lócitromnak, majomagynak, fustelfának, vadnarancsnak, narancsfának, őszi narancsnak és sárgafának, de egyik sem fedi a valóságot. Akkor viszont mi a csuda lehet?

2023.10.17.

Egy tökéletes bakancslistás hely: a Nyakas-kő

Közel van a fővároshoz, remek túrákat lehet lejárni a környékén, de a hatalmas, érdekes formájú sziklaformáció már önmagában is lélegzetelállító. Ha valakinek ez nem lenne elég: egy „titkos” légvédelmi bázis is van a közelében, és a geoládavadászok se mehetnek haza üres kézzel.

2023.10.02.

Másszuk meg Lengyelország tetejét!

A Tengerszem-csúcs meghódítására rengeteg okunk lehet: kipipálhatjuk Lengyelország legmagasabb csúcsát és egyben a legmagasabb pontot, ahová jelezett turistaút vezet a Tátrában, az elképesztő panoráma pedig már csak hab a tortán.

2023.08.18.

Hűvösvölgy oázisa – A sokat látott Nagy-rét

A Budai-hegység ölelésében, a főváros szélén bújik meg egy mesebeli rét, amely nem is olyan régen még illegális mozgalmaknak, cserkész- és úttörőcsapatoknak volt gyülekezési helye, de koncerteknek is otthont adott, jelenleg pedig tökéletes családi pihenőhely.

2023.08.12.

Megnéztük Fekete István Kis-Balatonját

Bár legnagyobb tavunk körül lassan bezárul a betongyűrű, a nyugati csücskében még tartja magát egy érintetlennek látszó menedék. Vízen és szárazföldön is ízelítőt kaptunk ebből a nádassal borított, mocsaras vidékből, amely hajdanán a Balaton déli oldalát jellemezte.

2023.07.09.

Magaslati élmény Budapest határában

A főváros egyik legmagasabb kilátója a XVI. kerületi Naplás-tó mellett található. A fürdésre nem, de horgászásra annál inkább alkalmas víztározó eddig is kedvelt célpontja volt a bringásoknak, ám vonzerején óriásit dobott a közelében épített kilátó, ráadásul remek tűzrakó helyeket és padokat is kialakítottak a tó melletti erdőben.

2023.05.29.

Reszketés és tekerés a Fertő tónál

A Fertő tó környéke az egyik legjobb hazai terep egy kiadós bringázására, nem véletlenül szervezte oda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) új bringás alkalmazásának gyakorlati bemutatóját. Sajnos, az égiek másként látták a dolgokat.

2023.05.23.
​Mennyire macerás Budapestről a Velencei-tóhoz jutni kerékpárral?

​Mennyire macerás Budapestről a Velencei-tóhoz jutni kerékpárral?

Kipróbáltuk a tavaly nyár végén átadott Buba, azaz a Budapest-Balaton kerékpárút Velencei-tóig vezető szakaszát. Ha bringás edzésnek fogjuk fel, tökéletes az útvonal, a szintemelkedés miatt azonban családi túrának csak akkor ajánlott, ha kigyúrt kamaszokkal vágunk neki a bő 60 kilométeres távnak.

Tovább

Van-e élet a térerőn túl?

Az Erdőszelfi című verseskötet azt a gigászi feladatot vette nyakába, hogy egyszerre népszerűsítse a természetjárást és a költészet fogyasztását – ja, és mindezt tinédzserek számára.

2023.04.11.

A láncra vert Liptói-havasok

A lengyel–szlovák határon terpeszkedő Liptói-havasokra méltatlanul kevés figyelem jut a Magas-Tátra közelsége miatt, pedig van ott minden, amit egy magashegységi élményekre (is) vágyó turista kívánhat: 2000 méter feletti csúcsok, láncos kapaszkodókkal felszerelt, erőt és bátorságot próbáló gerincút, festői völgyekben megbúvó tengerszemek, kristálytiszta patakok.

2022.08.29.