Van remény a lápi póc megmentésére

Sikeresnek mutatkozik az a vajdasági módszer, amelynek segítségével a már kihalás szélére került halfajt szaporítják mesterségesen. Magyarországon és Ausztriában is visszatelepítési programot indítottak.

Szerző:
MTI
Fotó:
Posztós Csaba/Photomania
2015. június 4.

Sikeresnek mutatkozik az a vajdasági módszer, amelynek segítségével a már kihalás szélére került halfajt szaporítják mesterségesen. Magyarországon és Ausztriában is visszatelepítési programot indítottak.

 

 

Született túlélőnek hittük

o A lápi póc Kárpát-medencei bennszülött halfaj. Kis rovarokkal, lárvákkal, csigákkal és rákfajtákkal táplálkozik. 5-17 centiméteresre nő, és extrém körülmények között, például nagyon alacsony oxigéntartalmú vízben is képes megélni.

 

A Szerbiában és Magyarországon is fokozottan védett halfaj eszmei értéke 100 ezer forint. Kifejezetten veszélyeztetett kategóriába azért került, mert az emberi tevékenység felszámolta élőhelyeit. Felvették a Berni Konvencó II., valamint a Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. függelékébe.

Az Alföld és a Vajdaság egyik leginkább veszélyeztetett halfaját, a lápi pócot (Umbra krameri) napjainkban a kihalástól igyekeznek megmenteni Újvidéken is. Egy évszázada még olyan sok élt belőle, hogy disznók és kacsák táplálására használták őket a gazdaságokban.

 

A vajdasági tartomány támogatásával 2013-ban kezdődött meg a kiveszettnek hitt lápi póc megmentése és mesterséges szaporítása. A szabadkai szakemberek most mocsári környezetet imitáló medencékben szaporítják a lápi pócot. Az idei ívási idényben körülbelül 3000 egyedet sikerült kinevelni a Szerbiai Halvédelmi és Haltani Társaság munkatársainak. A halakat ősszel visszaengedik a természetbe.

 

Az alig 100 évvel ezelőtt még jelentős gazdasági tényezőt jelentő halfajtát a folyók szabályozása, és a lápos, mocsaras területek lecsapolása miatt fenyegeti a teljes kihalás veszélye.

Az apróbb vizekben korábban csúcsragadozóként ismert hal visszatelepítését néhány éve hazánkban a Fertő-Hansági Nemzeti Park területén, a Fertőzugban kezdték meg 2013-ban. Szigetközi állományának jelentős része a Duna 1992-es elterelésének következtében pusztult el. Szerencsére Ausztriában a Donau-Auen Nemzeti Parkban és Gramatneusiedelnél még jelentős létszámban élnek lápi pócok, innen hozták el az anyahalakat a hansági visszatelepítési terv megvalósításához. 2014-ben eddig ismeretlen lelőhelyeit is felfedezték a Hanságban, így a szakemberek joggal reménykedhetnek, hogy sikerül megmenteni a lápi pócot.

 

 

 

 

Cikkajánló