Védett területen csak engedéllyel gyűjthetsz medvehagymát

Mielőtt medvehagymaszedő körútra indulsz, ne feledkezz meg arról, hogy bizonyos területeken a természet javainak gyűjtéséhez hatósági engedélyre lesz szükséged.

Szerző:
FHNPI
Fotó:
Shutterstock
2016. március 18.

Mielőtt medvehagymaszedő körútra indulsz, ne feledkezz meg arról, hogy bizonyos területeken a természet javainak gyűjtéséhez hatósági engedélyre lesz szükséged.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a kedvelt gyógynövényt engedély, illetve hozzájárulás nélkül kizárólag nem védett állami erdőkben gyűjtheted saját szükségletre (nem kereskedelmi célból), fejenként naponta 2 kg mennyiségig.


A legjelentősebb medvehagymás élőhelyek azonban védett természeti területeken vannak, azaz nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, természetvédelmi területeken. Ezekre a helyekre a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény vonatkozik, amely szerint a gyűjtési tevékenységhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

 

Az országos jelentőségű védett természeti területek területek listáját itt találod.

 

A medvehagymáról

 

  

Az Allium ursinum tudományos névvel illetett növény az egyszikűek csoportjába, azon belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is több középhegységben él. Mindenhol az üde gyertyános-tölgyesek, bükkösök növénye, ahol sokszor már március közepén megjelenik, majd áprilisra zöld szőnyeggel vonja be az erdő talaját. Virágzása is nagyon látványos. A levelek ölelésében fehér hagymavirágot növeszt.

 

A medvehagyma minden természetkedvelőnek kötelező látnivaló. Több érzékszervünkre is hat a jelenség, hiszen a szemünknek gyönyörű látványt nyújt a virágzó medvehagymatenger, az orrunkban pedig felejthetetlen emléket hagy a mindent beborító hagymaillat. A medvehagyma azonban nem csupán emiatt népszerű - kiváló tápértékű növény. Leveleit előszeretettel fogyasztják nyersen és különböző ételekben elkészítve. Gyűjteni a virágzás előtti időszakban szokták. 

Erre vigyázz medvehagymaszedéskor 


Sokan joggal aggódnak, hogy a medvehagyma levelét összekeverik a mérgező gyöngyvirágéval. Bár a két növény levelei valóban hasonlítanak egymásra, most összefoglaljuk azokat az ismérveket, amelyekkel megóvhatod magad és családod a végzetes tévedéstől.


- Virágzásuk idején a legegyszerűbb elkülöníteni őket, hiszen a gyöngyvirág harang alakú, édes illatú virágzatát sokan felismerik. A medvehagyma virágjai a hajtáscsúcson nyílnak, csöppet sem illatosak, hanem hagymaszagúak, és csillag alakra emlékeztetnek.
- Virágzás előtt a legbiztosabb ismertetőjele a medvehagymának az illata. Ha nem vagy biztos a dolgodban, dörzsöld meg a leveleket, és ha jön a jellegzetes illat, akkor nyugodtan begyűjtheted.
- A levelek szélessége is árulkodó lehet. A medvehagyma ívesen visszahajló levelei ugyanis nem szélesebbek 4 centiméternél, a gyöngyvirág levelei pedig legalább 6 centi szélesek. Ha biztosra akarsz menni, és rossz vagy a méretek becslésében, vigyél magaddal egy vonalzót is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Változtak a medvehagyma gyűjtésére vonatkozó szabályok a Mecsekben

Kilátó és medvehagyma tanösvény a Vértesben

Cikkajánló