Veszett róka Szerencsen

Veszett rókát találtak a múlt héten Szerencsen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért azt kéri, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2016. február 10.

Veszett rókát találtak a múlt héten Szerencsen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért azt kéri, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

A veszettség vírusát mutatta ki egy őrkutyák által megfojtott rókában múlt szombaton a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

 

(illusztráció)


Tájékoztatásuk szerint a Szerencs Ond városrészében talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es hazai járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy „vírusbehurcolás” történt.


A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezekből Magyarországon mintegy 70 ezer él. Veszettség elleni vakcinázásukat 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság (az oltóanyagot csalétkekben helyezik el), évente két alkalommal. A megelőzésben kiemelt szerepe van a kutyák veszettség elleni, évenkénti kötelező védőoltásának is.

 

A hazai állategészségügyi hatóság többek közt terepre kihelyezett oltóanyaggal tarja féken a betegséget


A szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén van jelen a betegség. Ukrajnában az elmúlt években - több száz házi- és vadon élő állat elpusztulása mellett - emberi haláleseteket is okozott a veszettség.

 

A NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság telephelyeinek elérhetőségeit ide kattintva találod.

  

Vigyázz a veszett rókával!
A veszett róka elveszíti a félelemérzetét. Ugyanakkor a szelíd viselkedés nem jelenti egyértelműen, hogy az állat beteg is, hiszen az élőhelyek visszaszorulásával egyre több a városi róka, ami hozzászokott az ember közelségéhez - mindenesetre jobb óvakodni a túl szelídnek tűnő példányoktól. A betegség első napjaiban előfordulhat, hogy az állat még kóborol, és bármilyen hirtelen ingerhatásra dühöngeni kezd. A habzó száj viszont általában csak az utolsó fázist jellemzi, addigra a róka többnyire elbújik az odújába. A fertőzött állat kb. 4-7 nap alatt elpusztul. (rokabaratklub.hu)
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Segítség, vadállatkölyköt találtam

 

 

 

Cikkajánló