Vétyemi Ősbükkös

A Tormafölde határában található, közel 200 éves ősbükkös ma már erdőrezervátum, amely nem csak látványos célpontja lehet egy zalai túrának, hanem tudományos kutatások helyszíne is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Német-Bucsi Attila
2022. március 21.

A Tormafölde határában található, közel 200 éves ősbükkös ma már erdőrezervátum, amely nem csak látványos célpontja lehet egy zalai túrának, hanem tudományos kutatások helyszíne is.

A változatos szerkezetű erdőben főként ezüstös törzsű bükkfaóriások állnak, amelyek többsége 190 évnél is idősebbek és 40 méter magasra nyújtóznak, az ember szinte eltörpül mellettük.

A Vétyemi Ősbükkös az országos erdőrezervátum program keretén belül kijelölt erdőrezervátumok egyike, a zalai természetes erdők, ezen belül a dél-dunántúli bükkösök „bemutatóterme”.

Mint minden erdőrezervátumnak, a Vétyemi Ősbükkösnek is van magterülete, amely fokozottan védett, és ahol minden emberi tevékenységet beszüntettek.

Ennek célja, hogy az erdő természetes vagy természetközeli állapota fenn tudjon maradni, és tanulmányozni lehessen a hosszú távú emberi beavatkozás nélküli természetes ökológiai és evolúciós folyamatokat. A bolygatástól mentes területen ezért rengeteg holtfa is van, amely fontos életteret biztosít számos növénynek és állatnak.

A magterület védelmét egy úgynevezett védőzóna szolgálja, itt természetközeli erdőgazdálkodás folytatható. A Vétyemi Erdőrezervátumot mi is megcsodálhatjuk a rajta átvezető turistautakat járva, és a gyönyörű bükkfák mellett érdemes megfigyelni azokat a madarakat, rovarokat és ritka gombafajokat is, melyeknek az ősbükkös – a magasban záródó lombkorona, a törzs és a kéreg, illetve a tápanyagban gazdag talaj – ad élőhelyet. A z ősbükkös különlegességét, szépségét annak köszönheti, hogy a terület kontinentális klímájában bizonyos szubmediterrán hatások érvényesülnek, valamint az agyagbemosódásos erdőtalaj kiváló életfeltételeket teremt az erdőknek.

A talajszint növényei között megtalálható a gímpáfrány, az erdei pajzsika, a tündérfürt és a farkasboroszlán. A szabadon látogatható erdőrezervátum a Zalaerdő Zrt. kezelésében áll.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló