Vidrabőrt árultak a karácsonyi vásáron

Védett vidra lenyúzott bőrét kínálták a Vörösmarty téri vásárban. Jelenleg természetvédelmi őrök vizsgálják, pontosan milyen vidrafajról van szó.

Szerző:
Forrás: hvg.hu
Fotó:
hvg. hu
wikipedia
123.rf
2016. december 8.

Védett vidra lenyúzott bőrét kínálták a Vörösmarty téri vásárban. Jelenleg természetvédelmi őrök vizsgálják, pontosan milyen vidrafajról van szó.

A bőrfeldolgozással foglalkozó árus továbbra is kinn árulja a vásárban a portékáját a vidrabőr lefoglalása után, miközben belengi a teret a mennybőlazangyal - írja a hvg.hu. Először az Állatmentő Szolgálat Alapítvány egyik munkatársa látogatott ki a helyszínre egy névtelen bejelentés alapján, egyszerű vásárlónak adva ki magát. Némedi Edina állítása szerint az idős férfi maga mondta el neki, hogy saját kezűleg nyúzta meg az állatot, majd készítette ki a bőrt.

 


Később a fővárosi természetvédelmi őrök, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa intézkedtek, szintén lakossági bejelentés alapján. „Az érintett arra hivatkozik: nem tudta, hogy vidra. Azt állította, hogy nutriának hitte, de amúgy is ő csak átvette egy szűcstől a bőrt” - mondta Halász Antal, az igazgatóság osztályvezetője.

 

A megtalált vidrabőr


Jelenleg azt vizsgálják, pontosan milyen vidráról van szó. „A vidrafajok többsége nemzetközi egyezmények alapján nem árusítható, a faji meghatározás alapján dől el, hogy pontosan milyen szabályszegés miatt adjuk át az ügyet a megfelelő hatóságnak. Mivel ezek több hazai és uniós jogszabály alapján kiemelten védett állatok, a természetvédelmi hatósági eljárás mellett, Btk.-szagú is a dolog, de ez véglegesen csak a vizsgálat után dől el” - fejtette ki az őrszolgálat vezetője.


A hvg.hu az érintett mesterrel is beszélt, aki már 25 éve árul a téren, nem tart büntetéstől, és nem is nagyon értette, miért keresték meg az újságírók. Elmondása szerint nem tudta, hogy vidrabőrt árul, és azt sem, hogy a faj védett. Amennyiben a vizsgálat alapján bebizonyosodik, hogy védett állat bőrét árusította, jövőre már nem kaphat engedélyt a vásárra.

 

Kapcsolódó cikk:

Magyar vidrákat költöztettek Hollandiába

Cikkajánló