Virágpompával várja a látogatókat a vácrátóti botanikus kert

Hétfőn reggel újra megnyitotta kapuit az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, a Vácrátóton található Nemzeti Botanikus Kert, ahol még néhány hétig tavaszvégi, nyáreleji virágpompa várja a látogatókat.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. május 18.

Hétfőn reggel újra megnyitotta kapuit az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, a Vácrátóton található Nemzeti Botanikus Kert, ahol még néhány hétig tavaszvégi, nyáreleji virágpompa várja a látogatókat.

Május 18-án hétfőn reggel 8 órától látogatható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert három szabadtéri gyűjteménye, nyári nyitva tartás szerint, naponta 8-tól 18 óráig. A vezetett séták és a csoportos foglalkozások elmaradnak, és egyelőre csak a szabadtéri rész látogatható, az üvegházak és a kiállítások még zárva tartanak.

Virágoznak az embermagasságú, Ázsia hegyvidéki lejtőin honos korbácsliliomok, a Kínában honos és a "virágok királyának" nevezett fás bazsarózsák különféle fajtái, az idén először láthatók a szakállasnőszirom-gyűjtemény díszes példányai, amelyek nem csak káprázatos színükkel, hanem intenzív illatukkal is elbűvölőek.

A kert ligetes részének természetközeli hatását fokozzák az amerikai származású, halvány lila virágú prérigyertyák. Még nyílik az amerikai virágsom, illetve már nyílik a kerti hibrid illatos fűszercserje. A tavak partján már sárgállanak a hazánkban is honos mocsári nőszirom virágai. A kányabangiták tányérszerű fehér virágcsoportjai egyes kertészeti fajtákon kivételesen méretesek.

A látogatás során a biztonsági előírások betartását kérik mindenkitől. Ha a bejárat előtt várakozni kell, figyeljünk a 1,5 m-es távolság betartására, ebben a járdára festett minták segítenek. A jegypénztárnál be- és kilépéskor valamint a kert területén, egymás melletti elhaladás esetén védőmaszk viselése kötelező. Azok, akik nem egy háztartásban élnek, egymástól 5 méteres védőtávolságot tartsanak. A mellékhelyiségekben egyidejűleg csak egy fő tartózkodhat.

További részletek a botanikuskert.hu oldalon, illetve a Nemzeti Botanikus Kert Facebook-oldalán.

Cikkajánló