Virágszőnyeg a kiszáradt Fehér-tó medrében

A Körös-Maros Nemzeti Park területén található kardoskúti Fehér-tó ilyenkor ősz elején kiszáradása után változatos növénytársulásoktól virul. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Sallainé Kapocsi Judit / KMNPI
2016. szeptember 16.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén található kardoskúti Fehér-tó ilyenkor ősz elején kiszáradása után változatos növénytársulásoktól virul. 

Az időszakosan kiszáradó tómeder nyugati medencéjében érdekes növényfajok jelennek meg szeptember elejére, melyek ezt a szélsőségesen szikes élőhelyet kedvelik.

 


A szikes tómeder egyik legnagyobb kiterjedésű társulását a magyar sóballa (Suaeda pannonica) és a hegyes bajuszpázsit (Crypsis aculeata) alkotják. A sóballa megjelenésekor sötétzöldes színű, később ősz folyamán vörösesbarnává színezi a tájat, majd pedig elszáradását követően megfeketedik. Levelei vaskosak, alkalmazkodtak a víz raktározásához. A hegyes bajuszpázsit a nevét a bajuszszerű virágzatáról kapta, a tómederben ilyenkor már elsárgult, talajon elfekvő hajtásait figyelhetjük meg.

 

Magyar sóballa (Suaeda pannonica)


A tómederben a bárányparéj (Camphorosma annua) és a védett sziki ballagófű (Salsola soda) is megjelennek, sokszor már a vörösesre színeződő hajtásaikat messziről felfedezhetjük.

 

Hegyes bajuszpázsit (Crypsis aculeata)


A tómeder az időjárástól (elsősorban csapadékviszonyoktól) függően mindig más időpontokban és mértékben szárad ki, és a fent említett növények évről évre eltérő kiterjedésű foltokban jelennek meg.

 

Sziki őszirózsa (Aster tripolium)


A tómeder keleti medencéjében a sziki nádas fordul elő legnagyobb területen, melyben a nádas alatt a sziki őszirózsa (Aster tripolium) lilás virágzatát is most figyelhetjük meg. A többi részén a sziki mézpázsit (Puccinelia limosa) és a sziki zsióka (Bolboschoenus maritimus) alkot többé-kevésbé állandó kis foltokat.

 

 A kardoskúti Fehér-tó térképe (Forrás: kmnp.hu) 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nyár végi virágáradat a löszpusztagyepeken

Öt jó madárvárta - nem csak ornitológusoknak

 

Cikkajánló