Vizek szárnyán Béda-Karapancsán

Gazdag madárvilággal és különleges növényekkel találkozhattok, ha kedvet éreztek egy remek kenuzásra, a Turizmus Világnapján, 2013. szeptember 27-én.

Szerző:
DBS
forrás: ddnp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
rgbstock.com
pixabay.com
2013. szeptember 13.

Gazdag madárvilággal és különleges növényekkel találkozhattok, ha kedvet éreztek egy remek kenuzásra, a Turizmus Világnapján, 2013. szeptember 27-én.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt van hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek. Ligeterdeiben kockás liliom, jerikói lonc és fürtös gyűrűvirág is előfordul. A mocsárrétek, legelők növényei a réti iszalag és a mocsári aggófű.

A program reggel 9 órakor indul, a kölkedi Fehér Gólya Múzeumnál van a találkozó, majd innen indulhattok tovább saját gépjárműveitekkel a kenutúra indulási helyére ami a múzeumtól 9 kilométerre található és a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa segít az odaérkezésben egy felvezető autóval.

 

 

A kenutúrán szakvezető mutatja be a Duna egykori főágát, a Külső-Bédát. Kis szerencsével a híres és színes ártéri madárvilág képviselőit is meg lehet pillantani: a barna kányát, a szürke gémet és a jégmadarat.

 

A Mohácstól délre fekvő Kölked lakossága évszázadok óta együtt él a gólyákkal. A dunai ártér határában fekvő községben mindig biztos fészkelő és táplálkozó helye volt a fehér gólyáknak. 2002-ben létesült az országban egyedülálló Fehér Gólya Múzeum, mely egyetlen faj - a fehér gólya - köré szervezte tárlatát. A látogatók délben ismerkedhetnek meg a fehér gólyák életével, érdekes részleteket tudhatunk meg a fészkelési szokásaikról, táplálkozásukról, vonulásukról.

 

 

 

 

 

 

Hasznos információk
Előzetes bejelentkezés: 30/846-6020, 69/384-208
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, László Gabriella,
tel.: 30/846-6020
www.fehergolyamuzeum.hu
 

 

 

 

Cikkajánló