Vízitúrázók paradicsomává válik a Duna

A Duna évezredes vízi út, civilizációk közti határvonal és összeköttetés egyben, partján értékes természeti tájakat, látványos geológiai formákat, gazdag történelmi múlttal rendelkező városokat találunk. Ha új szemszögből fedeznénk fel ezt a gyönyörű vidéket, érdemes vízre szállunk és lapátot ragadnunk.

Szöveg és fotó:
MKKSZ
2019. november 21.

A Duna évezredes vízi út, civilizációk közti határvonal és összeköttetés egyben, partján értékes természeti tájakat, látványos geológiai formákat, gazdag történelmi múlttal rendelkező városokat találunk. Ha új szemszögből fedeznénk fel ezt a gyönyörű vidéket, érdemes vízre szállunk és lapátot ragadnunk.

A folyó ősidők óta kínál széles vízi országutat - a lassan cammogó folyó hordott már a hátán római gályákat, török ostromhajókat, dunai tengerjárókat a történelem aktuális fordulatainak megfelelően. Most legfőképp uszályok, hófehér kirándulóhajók szelik habjait, és szerencsére egyre több vízitúrázó indul el a Dunán. Több fejlesztési program is született azért, hogy a Duna még vonzóbbá váljon, mint túrázási helyszín.

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg - a VEKOP-4.1.1-15-2016-00004 azonosítószámú programban a Duna középső folyásának és fővárosi szakaszának vízitúra megállóhelyei kerülnek fejlesztésre. A programban a közép-dunai szakaszon (Budapest és Pest-megye) 15 vízitúra megállóhely újul meg, ezzel is elősegítve a térségi vízi turizmus színvonalának emelését. A Dunán kajakozva vagy kenuzva örömmel tapasztalhatják a túrázók, hogy egyre több helyen várja színvonalas infrastruktúra a megpihenni vágyókat.

A Duna és az Ipoly folyó torkolatánál található Szob fontos víziturisztikai megállóhely, hiszen egyszerre szolgálja ki mindkét folyó evezős turizmusát. A Dunán ereszkedő csoportoknak ideális megállóhely, míg az Ipoly alsó folyását felfedező túrák számára is kiváló kiindulópont, mert közúton és vasúton is könnyen megközelíthető. Dél felé haladva, Vácott nemsokára egy új vízitúra megállóhely kínál pihenési, tisztálkodási, csónakbérlési lehetőséget. A Duna parton megépülő új csónakház modern, letisztult vonalakkal rendelkezik majd, kétszintes épület egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A zárt hajótárolót, közösségi helységet, konyhát, vizesblokkokat és öltözőt magában foglaló épület nyitott lesz a sportolók és a túrázni vágyók számára is.

Gödön, az önkormányzati tulajdonú vízitelepen már megindult a felújítás - nem csak a vizesblokk és a közösségi tér újul meg, hanem a csónaktároló épület is felújításra kerül, míg Dunakeszin új kajakokkal és kenukkal indulhatnak túrázni a gyerekek, biztonságukról pedig egy kísérő motorcsónak gondoskodik, melyet szintén a pályázat keretei között szereztek be.

A Duna szentendrei ága egy nagyon hangulatos partszakaszt tartogat Dunabogdánynál a túrázók számára. A széles, homokos föveny ideális kikötőhely, a strand környékén pedig vendéglátóhelyeket találunk, hatalmas nyárfák árnyékában pihenhetünk. Tovább követve a Duna folyását Leányfalura jutunk, ahol a Vadkacsa Egyesület hangulatos indiántáborát találjuk, pezsgő vízitúra-élettel, itt egy új parancsnoki épület valósul meg a támogatásból. Innen Szentendre felé evezhetünk tovább – a Duna partján épült város igazi ékszerdoboz. A történelmi hagyományok és csodás épített környezet mellett most a vízitúrázás is méltó körülményeket kap - a városi csónakház felújításával a hagyományos turizmus mellett a szabadidős lehetőségek is fejlődni fognak.

Szentendréről már csak egy ugrás a legendás Római-part – generációk nőttek fel itt úgy, hogy lételemükké vált a víz és szenvedélyükké az evezés.

A patinás A MULTI SE. kajak-kenu, vízitúrázás, síelés, vadvízi evezés sportágakban szervez alapfokú oktatással egybekötött edzéseket, de lehetőség van a sárkányhajó és a SUP kipróbálására is. Tovább csorogva a folyón a Magyar Kajak-Kenu Szövetség épületénél horgonyoz egy új úszómű, amely egyben vízitúra megállóhelyként is szolgál. A Dunán evező túrázók az itt található stégen kiszállhatnak, az úszóműben található vizesblokkban zuhanyozhatnak, átöltözhetnek. Az állóhajó rendezvényközpontként is működik, itt zajlanak a magyar kajak-kenu élet legfontosabb eseményei.

Pesterzsébeten egy békebeli hangulatú, patinás épület már generációk óta szolgálja ki a vízi túrázók igényeit, a erre a szezonra pedig megújult a műemlék csónakház. A közeli Kvassay-zsilipnél indul a fővároshoz legközelebb található vízitúra helyszín – a Ráckevei-Soroksári Duna. Pesterzsébeten egy békebeli hangulatú, patinás épület már generációk óta szolgálja ki a vízi túrázók igényeit, a erre a szezonra pedig megújult a műemlék csónakház. A Ráckevei-Soroksári Duna partján találjuk Csepeli vízitúra megállóhelyet, mely évtizedek óta fontos központja a hazai kajak-kenu életnek is. Kolonics György emlékét máig hűen őrzik az őt követő generációk, példaképként tekintve a híres sportolóra.

Ha Szigetcsép felé evezünk a főváros felől, akkor a Dunából kiágazó, fűzfákkal, nádasokkal kísért folyóágat találunk, melynek nyugodt vízét horgászkunyhók és stégek szegélyezik. A Duna oldalágba nyúló félszigeten már itt is új vízitúra megállóhely várja a túrázókat a szigetcsépi strandnál.

Szigetszentmiklós ideális kiinduló pontja a Ráckevei-Duna ágon tett túráknak – nemsokára birtokba vehetik a túrázók az új vízitúra megállóhelyet.

A romantikus hangulatú település Ráckeve - már nem csak a barokk épületekről és a hajómalmokról híres, hanem a városi Vadkacsa strandon is várja a turistákat. Itt egy mobil hajótároló épül, illetve új kajakokkal, kenukkal és SUP deszkákkal indulhatunk innen a Duna természeti szépségeinek felfedezésére vagy épp új szemszögből csodálhatjuk meg a belváros látványát.

Dömsöd települést nyugatról határolja a Ráckevei-Soroksári Duna, csodálatos természeti adottságai a pihenni vágyók ezreit vonzotta a térségbe. Az aktív turizmust a vízitelep felújítása segíti a szezonban - a projekt keretében a hajótároló kapacitás bővül a megállóhely, míg a vizesblokk és a közösségi tér más forrásból újul meg.

A 799.000.000 millió forint összegű európai uniós támogatás segítségével várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi jármódokkal, új szabadidős csoportok formálódhatnak, egyben különleges lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek megismerésére. A fejlesztés eredményeként a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődni fog.

(X)

Cikkajánló