Vulkánkitörés a Kárpát-medencében?

2015.május 23. és június 7. között az Európai Geoparkok Hetében gazdag földtani örökségünkel ismerkedhettek meg a Bakony-Balaton Geoparkban, és a címben szereplő kérdésre is választ kaphattok.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Guulyás Attila
2015. május 22.

2015.május 23. és június 7. között az Európai Geoparkok Hetében gazdag földtani örökségünkel ismerkedhettek meg a Bakony-Balaton Geoparkban, és a címben szereplő kérdésre is választ kaphattok.

Az Európai Geoparkok Hetéhez 22 országból 64 geopark csatlakozott. A programsorozattal az élettelen természeti értékek védelmére kívánják felhívni a figyelmet valamint népszerűsíteni a geoparkok kiemelkedően gazdag földtani örökségét, geoturisztikai és földtani környezeti nevelési programjait.


Az Európai Geoparkok Hetében geotúrákat, kedvezményes barlangtúrákat, családoknak és iskolai csoportoknak szóló geofoglalkozásokat, valamint iskoláknak meghirdetett geonapokat is hirdetnek a Bakony-Balaton Geopark területén, ahol a Balaton-felvidék földtani értékeinek élményszerű bemutatásával csalogatják az érdeklődőket.


2015. május 23-án, szombaton a csodálatas tiszafás erdőjéről is ismert Szentgálon erdőkerülő-barlangjáró túrán vehettek részt, ahol az úrkúti őskarsztot és a Szentgáli-kőlik barlangot ismerhetitek meg. Ugyanezen a napon a veszprémi Hangvillában Harangi Szabolcs vulkanológus előadásában arról beszél, lehet-e még vulkánkitörés a Kárpát-medencében.

 

 

A szentgáli tiszafás

 

2015. május 26-án, kedden a Bakonyban, az idei év földtani értékévé választott Olaszfalu melletti Eperjes-hegyhez vezető tanösvényen tartanak geonapot. 2015. május 29-én, pénteken pedig Egri Csaba tart 3D vetítést a nagyvilág barlangjairól a veszprémi Hangvillában.


2015. június 5-én, pénteken a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban várják kedvezményes barlangi kalandtúrák a látogatókat, 7-én vasárnap pedig az I. Magyar Csigasimogatót rendezik meg a Várpalotai homokbánya természetvédelmi területén, ahol a vezetett látogatáson részt vevők most először kezükbe vehetik a homokfalból előkerült, 16 millió éves csigákat és kagylókat. Ugyanezen a napon a jásdi faluházban Kő és kultúra címmel nyílik fotókiállítás.


A rendezvény ideje alatt több geotúrát is szerveznek: 2015. május 24-én vasárnap Sipőcz Zoltán vezetésével a Csobáncra, 2015. május 31-én vasárnap Czibula György vezetésével Döbrönte környékére, 20015. június 6-án, szombaton pedig Lóczy István vezetésével Dörgicse térségébe.

Cikkajánló