Vulkanológiai tanösvény is lesz a Balaton-felvidéken

Bővítik a Hegyestűn látható geológiai tárlatot, új és megújuló tanösvényekkel csalogatják a turistákat.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
Pelsőczy Csaba / FM
2017. március 20.

Bővítik a Hegyestűn látható geológiai tárlatot, új és megújuló tanösvényekkel csalogatják a turistákat.

Idén januárban indult az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program, ennek keretein belül valósulnak meg az újítások a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is. A projekt a földtani örökség újszerű bemutatását, a növény- és állatvilág, valamint az élettelen természeti értékek védelmét célozza, zárása két és fél év múlva várható.

 


Új installációkkal gazdagodik majd a térség geológiáját bemutató, Hegyestűn található tárlat, megújul a Badacsonyon és a Szent György-hegyen vezető tanösvény, a Hegyestűtől a Kopasz-hegyig pedig új, vulkanológiai tanösvény épül. Mindezekhez kirándulásvezető füzetet is kiadnak.

 


A projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett a Duna vízgyűjtő területén fekvő országok közül számos közreműködő szerepel a programban, köztük az osztrák, a horvát és a cseh parkok. A projekt egyik legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, mely során a régiók közötti együttműködés erősítésére törekszenek a résztvevők. A Hegyestűre most 35 ezren látogatnak el évente.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Csodatévő helyek bakancsban és bringával

Bazaltorgonák tövében - Kaán Károly kulcsosház

Eldugott templomromok a Balaton-felvidéken

Aszfaltkoptató bringatúra a Balaton-felvidéken

Cikkajánló