Zalában már megkezdték a fenyőfák kivágását

Az ország egyik legnagyobb fenyőnevelő térségében elkezdődött a karácsonyfák kivágása. Az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest.

Szerző:
MTI
Fotó:
Varga György / MTI
123rf.hu
2017. november 30.

Az ország egyik legnagyobb fenyőnevelő térségében elkezdődött a karácsonyfák kivágása. Az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest.

 

Fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett több száz kistermelő foglalkozik, aki esetleg csak a „kert végében” vagy 1-2 hektáron termel - írja az MTI. Magyarországon összesen mintegy 1500-2000 hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente körülbelül 400-500 hektárt vágnak ki karácsonyra. A fák többsége Zala, Vas és Somogy megyékből érkezik, és 5-10 évesek.

 


A legkedveltebb a Nordmann, az ezüst- és a lucfenyő. Míg a luc országos átlagban áll az első helyen (ez a legolcsóbb és a legillatosabb), addig a Nordmann a fővárosban és vonzáskörzetében a legkeresettebb fenyőféle. Ezek zömét Dániából importáljuk, a mi gyökeres lucainkat pedig Olaszországban kedvelik.

 


A luc ára idén 2500-3000 forint lesz folyóméterenként, az ezüsté 4500-5000 forint, a Nordmanné pedig 7-8000 forint között mozog majd. A nagyobb fákat a korábbi évekhez hasonlóan darabárban adják majd.


A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint célszerű a kertészeti árudákban megvásárolni a fenyőfákat, mert itt olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak szebbek. Az értékesítésnél - a szakemberek tapasztalata alapján - probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát. Ezeket a fákat azonban általában már november második felében kivágják, így frissességüket, szépségüket gyorsan elvesztik.

 


Ha a karácsonyfák életútjára vagy kíváncsi, olvasd el erről szóló cikkünket ide kattintva! Ha kétségeid vannak az élő fenyő vásárlásával kapcsolatban, innen megtudhatod, hogy miért nem zöldebb a műfenyő, és hogy mire kell odafigyelni földlabdás fenyő vásárlásakor.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A karácsonyfa életútja: a teleptől a nappaliig és tovább

Fenyőmustra: mindent a karácsonyfákról

Így hódoltunk a téli örömöknek az elmúlt évszázadban
A természetből is meríthetsz a karácsonyi dekorációhoz

Cikkajánló