Megjelent decemberi számunk
2017/12-1
Megjelent decemberi számunk

Hónap Turistaháza
Pazsag turistaház – Új etalon a Déli-Bükkben
(Írta: Nagy Loránd István)
Az Észak-magyarországi-középhegység legnagyobb átlagmagasságú tagja a természeti értékek roppant gazdag tárháza, amely minden szegletében tartogat valami érdekeset. Nagy igazság ez, ahogy az is, hogy a Bükk-vidék turistaszállásainak világába valahogy nem igazán akart begyűrűzni a modernizáció az elmúlt évtizedekben, ami erősen meg is látszott a kínálat globális színvonalán. A helyzet azonban változni látszik.

Barangoló
A palóc Olimposz felfedezése
(Írta: Dömsödi Áron)
A Felvidék déli medencéi és az Északi-középhegység hegyvidékei között többnyire lankás, dombvidéki tájakat találunk. Ebbe a környezetbe ékelődött be egy apró, ám szomszédságához mérten markáns magaslat, a Karancs hegytömbje, amelyet már távolról kiszúrhat az erre utazó. Sűrű erdői mélyén az országhatár tekereg, és ágas-bogas turistaút-hálózat kínál lehetőséget meglepően meredek, fárasztó túrákra. A tetején álló kilátóból szokatlan perspektívából, észak felől méricskélhetjük az ország legmagasabb vonulatait, de Szlovákia északi határáig is elláthatunk.


História
Átváltozóban a Zemplén koronája – Füzéri vár
(Írta: Gulyás Attila)
Néhány éve teljesen átalakult hazánk egyik leglátványosabb fekvésű vára. Nem mindenki fogadta örömmel a 21. századi várépítést, pedig a festői hegytetőn Magyarország egyik legalaposabb, bő száz éve tartó műemlék-helyreállítási munkája zajlik. Füzér erőssége a saját történelme mellett romváraink kezelésének aktuális kérdéseiről is mesél.

Ti Írtátok
A Nagy-Szállás-völgytől a Tardona-vulkán szurdokáig
Bizonyára sokaknak cseng furcsán, ismeretlenül a címben szereplő két földrajzi név, ami egyáltalán nem meglepő. Mivel a Bükk északi előterében lakunk, elég gyakran túrázunk a hegységben, és különösen szeretjük a turisták által ritkán háborgatott, interneten és útikalauzokban kevésbé dokumentált helyeket. Így esett választásunk a Tardona nevű kis falura, amelyet gyönyörű táj övez.

Tudástár
Az életünk múlhat a megfelelő túravezető kiválasztásán
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Elsőre sokkolóan hathat, de a magyarországi hegyi vezetők közül gyakorlatilag majdnem mindenki illegálisan visz magashegyi túrákat. Azonban ez csak a probléma egyik része. Egyre több a kókler, akiket sokszor igen bajos kiszűrni. Nehéz helyzetben vannak a túravezetők, akik pedig szervezett körülmények között szeretnének magas hegycsúcsokat meghódítani, legtöbbször nincsenek tisztában azzal, mekkora kockázatot vállalnak.

Gasztro
Csalán és podagrafű – Tél végén is zöldellnek
(Írta: Dénes Andrea és Tóth Judit)
A naptár szerint a tél nagy részén már túl vagyunk. Hogy mit hoz az előttünk álló február, még nem tudjuk, de ilyenkor már jó eséllyel találhatunk frissen kibújt vadnövényhajtásokat. Következzen most két ismert, de talán nem eléggé elismert vadzöldség, amelyekkel már tél végén is találkozhatunk.

Zöldhullám
Erdei fülesbagoly – A városbarát huhogó
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország leggyakoribb, általánosan elterjedt bagolyfajának képviselőit – gyakorta látható, hosszú tollfülükről – igen könnyű felismerni, a téli hónapokban pedig még arra is van esélyünk, hogy lakott területen pillantsuk meg őket, ahol olykor nagyobb csapatokba verődve várják az éj leszálltát, hogy vadászni induljanak.