Megjelent decemberi számunk
2015/12-1
Megjelent decemberi számunk

Télvízi rétegrend
Hóban, fagyban, latyakban
(Írta: Nagy Loránd István)
Vétek lenne otthon tespedni a nagy zimankók idején, viszont jégcsappá fagyni, fogvacogva szenvedni, tüdőgyulladásba beleszaladni nem ildomos. Főleg azért, mert mindez elkerülhető, ha okosan közelítjük meg a téli öltözködés olykor túlmisztifikált tárgykörét. Jó hír, hogy se milliókra, se ruházatfiziológiai nagydoktorira nincs szükség ahhoz, hogy összeállítsuk kollekciónkat a mínuszos bevetésekre.

Kék
DDK-útravaló
(Írta: Horváth Béla)
Most, hogy tavasztól őszig nyolc részben végigjártuk itt, a Turista Magazin hasábjain a Dél-dunántúli Kéktúrát (DDK), szeretnék egy rövid összefoglalást adni, és néhány tanáccsal szolgálni azoknak, akik szeretnének belevágni ebbe a szép túramozgalomba.

Új dobozok az Országos Kékkörön
Magyarország leghosszabb és legismertebb túraútvonalán, az Országos Kékkörön (OKK) vadonatúj bélyegződobozok várják a természetjárókat. Természetesen nemcsak a dobozok lettek korszerűbbek, de a bennük lapuló pecsétek is teljesen megújultak.

Pszicho
Semmi nem tölt fel annyira, mint a természet
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Van valami megfoghatatlan abban az érzésben, ami az erdőben sétálva járja át az embert. Persze mindannyian tudjuk, hogy a természet megnyugtat, ellazít, energiával tölt fel, de vajon milyen ősi erő kapcsol bennünket hozzá? Mi készteti arra a hegymászókat, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everestet? Két hét az érintetlen természetben megváltoztathatja a személyiségünket? Létezik egy tudományág, amelynek segítségével mindezen jelenségek mélyére nézhetünk: a környezetpszichológia.

Terepfutás
Ezekre ügyelj a téli edzéseken
(Írta: Németh Csaba)
Ahogy a kalendáriumban az „emberes” hónapokhoz érkezünk, már érezhetően rövidülnek a nappalok, csökken a nappali felmelegedés, szigorodnak a szelek, ráadásul a hőmérséklet is a negatív előjelű köntösébe burkolódzik. Azonban a terepfutás háza táján ilyenkor indul az egyik legérdekesebb és legfontosabb időszak, az alapozás szezonja.

Állatbarát
Mesebeli rókák, sakálvokál és mohómedvék – Vadaspark-látogatás Budakeszin
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha a Budakeszi Vadaspark felé veszed az irányt, biztos lehetsz benne, hogy ott nem lustán heverésző, életunt medvékkel, kopott farkasokkal és szomorúan kókadozó hiúzokkal fogsz találkozni. Ez az a hely, ahol a mosómedvék piruetteznek, látványosan örülnek a látogatóknak, a görények vidáman hemperegnek sétáltatáskor az avarban, a gondozók pedig együtt üvöltenek az aranysakállal.

Zöld
Vadlovak között a Hortobágyon
(Készítette: Szatmári Zoltán)
Tudtad, hogy nem kell átutaznod a fél világot ahhoz, hogy vadlovakkal találkozz a természetben? És azt, hogy ezek a nemes állatok szimpátia alapján választanak maguknak társat? Gondoltad volna, hogy a kutatók egy szofisztikált szoftverrel optimalizálják a tenyésztésüket? Vagy azt, hogy télen más patát növesztenek, mint a nyári? A Pentezugi Vadlórezervátum projektvezetőjével, Brabender Kristinnel beszélgettünk.

Zöld
Jegesréce
(Írta: Nagy Loránd István)
Október és április között Magyarországon is megpillanthatjuk e nem mindennapi tollruhát viselő szárnyast, amely átvonulóként, illetve téli vendégként főként magányosan, ritkábban kisebb csapatokban bukkan fel hazánkban. Egyedeit két nagy folyamunknál, a Balatonnál, valamint számos alföldi tónál is lencsevégre kaphatjuk, ha a szerencse és a komoly gyújtótávolság is mellénk pártol.