Megjelent decemberi számunk
2016/12-1
Megjelent decemberi számunk

A Hónap Turistaháza
Erdő Háza – Múlt és jövő találkozása a Mecsekben
(Írta: Nagy Loránd István)Eddig főként Magyarország északi felében kutattunk szállások után, most azonban elérkezett az idő, hogy határozottan dél felé vegyük az irányt. A természetjárók körében nagy népszerűségnek örvendő Mecsek-vidék épp alkalmas terepnek tűnt.

Élet a Kéken
Az utolsó kilométerek az Alföldi Kéktúrán
(Írta: Horváth Béla)
Ezzel az élménybeszámolóval értünk végére az alföldi vándorlásunknak. Egy csodaszép, de alig ismert kastéllyal, egy középkori református templommal és egy honfoglalás kori régészeti parkkal búcsúzunk a végeláthatatlan síkságtól.

Praktikák
Bivakolás – Hazai terepen a szabad ég alatt
(Írta: Nagy Loránd István)
A főcím láttán sokan bizonyára nem tudják, miről is lesz itt szó. Nekik szerencséjük van, mert a Tudtad-e? rovatunkból többek között ez is kiderül. Összeállításunkkal alapvetően a kezdőknek szeretnénk segítséget nyújtani az odakint éjszakázáshoz, de a haladóbbakról sem feledkezünk meg, hiszen a felszerelésajánlós oldalpáron ők is találhatnak csemegéznivalót.

Zöldhullám
Magyar farkasok nyomában
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Magyarország lakosságának nagy része még ma sincs tisztában azzal, hogy hazánkban élnek farkasok. Aki hallott erről – hiába lakik az állatok közvetlen közelében –, az is jobbára csak annyit tud, hogy időnként átkóborol hozzánk egy-egy példány Szlovákiából. Az Aggteleki-karszton jártunk, ahol bizony már évekkel ezelőtt megtelepedett a nagyragadozó.

Zöldhullám
Fenyőpinty – Aki olykor tízezredmagával megy vendégségbe
Írta: Nagy Loránd István
Az Európa és Ázsia északi vidékein, Skandináviától egészen Kamcsatkáig fészkelő, főként fenyvesekben, nyíresekben és ártéri erdőkben költő pintyféle a teljes elterjedési területén vonuló. Hazánkban október elején bukkannak fel kisebb csoportjai, igazán nagy tömegben viszont december vége és február között találkozhatunk vele. Előszeretettel látogat városi parkokba, és az etetők közelében is gyakran felbukkan.