Megjelent év végi, összevont lapszámunk
2022/10
Megjelent év végi, összevont lapszámunk

Óvatosan, áhítattal és bizalommal

Így november végén, a lapszám készítésekor, amikor már megfakult a táj, és elcsöndesedtek a kertek, gyakran hallani a vörösbegy kedves énekét. Ezzel az óvatos, körültekintő, az etetőkön mégis megforduló madárral és a természet megfigyelése jelentette mindennapi csodával kívánunk Olvasóinknak kellemes ünnepeket. Meg persze a téli összevont lapszámunkkal, amelyben mi is próbáltunk az ünnepekre hangolódni.

Ízelítő a tartalomból

MTSZ HÍRADÓ

Túravezető-képzés egykor és most (Írta: Jakab Éva)

Ötvenhat túrázó vizsgázott sikeresen 2022-ben a Magyar Természetjáró Szövetség tagegyesületei által szervezett három bronzjelvényes túravezetői tanfolyamon, tizenkét fő pedig ezüstjelvényes túravezető lett. A képzések folyamatban lévő megújítása miatt az MTSZ Oktatási Bizottsága a szokásosnál alaposabban kísérte figyelemmel a folyamatot.

TUDTAD-E

Érdekességek az ünnepekhez kapcsolódóan (Írta: Nagy Loránd István)

A közelgő ünnepekre tekintettel megtudhatod, hogy mikor van az év leghosszabb éjszakája az északi féltekén; hogy mi a kiskarácsony; hogy melyek a karácsonyt nevükben őrző helységeink; hogy milyen magyarországi időjárási rekordok kötődnek a szentestéhez; hogy milyen bor a misebor és hogy mi mindennel etetheted a madarakat télen?

HISTÓRIA

Angyal vigyáz az elpusztíthatatlan lébényi templomra (Írta: Hidvégi Brigitta)

Magyarország legidősebb apátsági templomát nem kímélte sem a tatár, sem a török, mégis rendületlenül áll több mint 800 éve, a hívek pedig a mai napig használják. Ellátogattunk a Kisalföldre, a Győrtől nem messze fekvő Lébénybe, hogy a saját szemünkkel lássuk a legendákkal övezett épületet.

ZÖLDHULLÁM

Vörösbegy – Óvatos, de bizalmas (Írta: Nagy Loránd István)

Erdőségeink gyakori kakukkgazdája előszeretettel látogatja télen az etetőket, tollazatát felfújva pedig egy pompás kis „gömbmadár” benyomását kelti. Hímjét és nőstényét egyaránt könnyű felismerni, a fiatalok beazonosítása ugyanakkor már próbára teheti a határozásban kevésbé jártasakat. Éneke egészen egyedi, amelyet esetenként utánzások is színesítenek.

TERMÉSZETJÁRÓKNAK KÉSZÜLT

Új fogadóépület a Rám-szakadéknál

Száraz lábbal a Dera-szurdokban (Írta: Turista Magazin)

2022-es sorozatunk utolsó írásában a hazánk legismertebb szurdoka mellett szeptember végén átadott épületet, valamint a közeli és szintén népszerű Dera-szurdok új hídjait és pallóit mutatjuk be egy rövid körtúrát is felvázolva.

KÉT KERÉKEN

Kerékpárral „az elesettségében is szép” Cserehátban (Írta: Szigeti Ferenc Albert)

Rockenbauer Pál stábja még a térkép hiányára panaszkodott, de anélkül is megannyi rejtett kincset talált az általa így aposztrofált dombságban. Térkép már van, az elesettség viszont maradt, ahogy az egyedülálló Árpád-kori és görögkatolikus templomok áhítata is. De mintha a változás első nyomait is láttuk volna e jobb sorsra érdemes és egyébként kerékpárért kiáltó tájban.

METEO

Téli időjárás a népi regulák tükrében (Írta: Gaál Nikolett)

Elődeinknek, különösen a mezőgazdaságban dolgozóknak nagyon fontos volt ismerni az időjárás alakulását, bár hőmérők, légnyomásmérők, légkört leíró meteorológiai egyenletek, szuperszámítógépek és időjárási modellek még nem álltak rendelkezésre akkoriban. A népi megfigyelések segítségével azonban mégis megtanulták előre jelezni az időjárást.

REJTETT KINCSEINK

Hazánk legtitokzatosabb védvonalának felfedezése (Írta: Nógrádi Attila)

A Csörsz-árok keletkezésnek története homályba vész, még a régészek között sincs egységes álláspont, ám ez mit sem csökkent az Alföldet átszelő, több mint 1200 kilométer hosszú árokrendszer monumentalitásán. Ha valaki kíváncsi a késő római kor egyik ma is felfedezhető maradványára, az egy tanösvény segítségével szó szerint belegyalogolhat a múltba.

TUDÁSTÁR

Lóhátról az ország: minden, amit a lovas természetjárásról tudni akarsz (Írta: Szigeti Ferenc Albert)

Azt sokan tudják, hogy a magyar lovas nemzet. Azt viszont jóval kevesebben, hogy Magyarország nemcsak Európában, de az egész világon a lovas természetjárás „éllovasa”. Egy, a szemünk előtt kibontakozó és nemzeti büszkeségre is okot adó történet következik.

INTERJÚ

Egy magyar lány, aki végigjárta az USA legbrutálisabb túraútvonalát (Írta: Joó Annamária)

Alberti-Hamlet Nóra szeptemberben első magyarként teljesítette az Amerikai Egyesült Államok legvadabb, leglátványosabb és leghosszabb túráját, a Continental Divide Trailt, amely mintegy 5000 kilométeren keresztül kanyarog a mexikói határtól egészen Kanadáig. Ennek kapcsán beszélgettünk vele az outdoor életmódról, a természetről, a világról. És persze néhány műhelytitokról is fellebbentjük a fátylat.

GASZTRO

Nyúlsomból sósat és édeset: finomságok a sóskaborbolya terméséből (Írta: Dénes Andrea)

A sóskafa, leánysom, veres egres, nyúlsom vagy erdei sóska néven is ismert, sűrűn tövises hajtású sóskaborbolyán sokszor bőségesen és akár decemberig érnek a C-vitaminban gazdag termések. Ebben a hónapban ezzel az apró, piros, éretten is savanykás gyümölccsel sütöttünk és főztünk, sósan és édesen.

VÁROSI SÉTA

A soktornyú Pápa: kisváros a Bakony peremén (Írta: Tóth Judit)

A Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekvő Pápa nagy múltú és gyönyörű kisváros, amelyet barokk főtere, kastélya, templomai, a híres Kékfestő Múzeum és még sok más miatt az év minden szakában érdemes felkeresni.

TÚRAKÁRTYA

Ősi sziklák és régi nevek nyomában

Vándorlás a Cserehát kies halmain

(Írta: Dömsödi Áron)

Lapszámunk tartalmához igazodva két különleges túrát ajánlunk a Természetjáró.hu gazdag kínálatából. Az elsőben a Visegrádi-hegység lábától annak tetőpontjáig emelkedünk a Rám-szakadékon keresztül, nem mellesleg évszázados turistautakat és a kibontakozó honi természetjárás korai mementóit felkeresve. A második túrakártya segítségével hazánk egy szinte elfeledett, ritkán járt vidékén, a Cserehátban barangolunk, ezúttal gyalog. Érintjük Szendrő mindkét várhelyét, a Bebek- és a felső vár maradványait, átkelünk a galvácsi dombokon, ahol az 1956-os eseményekre emlékezik a falu körüli tanösvény, Meszesre pedig az Árpád-kori alapokon nyugvó református templomnál érkezünk.