A Hónap Turistaháza
Hármashatár-hegyi turistaház – Újjászületés a főváros felett
(Írta: Nagy Loránd István)
Az elmúlt öt évben nagy volt a sürgés-forgás a Budai-hegyek egyik legemblematikusabb csúcsának közelében. A Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásainak eredményeként előbb egy erdei iskola, majd egy bisztró nyitotta meg itt a kapuit, utána pedig egy csodálatos panorámával kecsegtető kilátó nőtt ki a semmiből. Nem sokkal később már a turistaház is látogatható volt, és mi az elsők között próbálhattuk ki

Ti írtátok
Hegymászás az inkák földjén – 2. rész
(Írta: Gazsó Krisztián)
Két mászóciklusunk közül az első hozott igazán eredményt, ha a csúcsok elérésére gondolunk. A La Pazban eltöltött ötödik reggelen szálltunk be az értünk érkező, viharvert kombiba, amellyel a Condoriri régióba vettük az irányt.

História
Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem
(Írta: Hidvégi Brigitta)
A határtól alig húsz percre, Budapesttől csak kétórányi autózásra helyezkedik el, Füleket mégis viszonylag kevesen látogatják Magyarországról. Ez idáig valamiért nekünk is kiestek a látószögünkből a külföldi célpontok, amikor a História rovatba kerestünk témát – kár volt. A Felvidék egyik legérdekesebb várához látogattunk el.

Interjú
A tanösvénykészítők
Nevezhetnénk akár „játékkészítőknek”is őket, hiszen ez a cég az, amelyik a hazai tanösvények régimódi tábláiba játékosságot vitt. A kreatív stúdió 20 éves munkáját nemrég díjjal is jutalmazták.

Nemzeti parkjaink
A végtelen puszta – Hortobágyi Nemzeti Park
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk első és egyben legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja a puszta jellegzetes tájképének, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek őrzője. Törzsterületének jelentős része bioszféra-rezervátum, illetve úgynevezett ramsari, azaz a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében szereplő terület. A darvas címerű, az ember és a természet évezredes, harmonikus együttélésének színteréül szolgáló Hortobágyi Nemzeti Park 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Zöldhullám
Molnárgörény – Az emberkerülő vadász
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország emlősfaunájának van egy kevésbé ismert ragadozója, amely megtévesztésig hasonlít közeli, egyébként vadászható rokonára, de attól eltérően nagyon idegenkedik az embertől, a településektől és az erdőktől. Hazai állományának nagyságáról nem rendelkezünk pontos információkkal, azt viszont tudjuk, hogy kiemelt oltalmat érdemel.