Messzelátó
Egy ismeretlen kilátó az orrunk előtt
(Írta: Nógrádi Attila)

Elnézést a hatásvadász címért, azzal viszont nehéz vitatkozni, hogy a törökbálinti Anna-hegyen álló kilátót jó eséllyel már mindenki látta, aki az M1-es és az M7-es autópálya közös szakaszán autózott, de csak nagyok kevesen jutottak arra az elhatározásra, hogy egyszer fel is másszanak rá. Pedig megéri a fáradságot.

Jelvényvadász
Vártúrák a Börzsönyben
(Írta: Lánczi Péter)
Feledésbe vesző, ősi nyomok, hőskorukról regélő falmaradványok és egy varázslatos táj várja a felfedezést és kalandot kereső természetjárókat.

Két Keréken
Fedezd fel Európát a nyeregből!
(Írta: Abelovszky Tamás)
17 kerékpáros útvonal, amelyek 90 000 kilométer hosszan szelik át északról délre vagy éppen keletről nyugatra Európát – ez az EuroVelo. A hazánkat négy útvonallal is érintő hálózatról Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség EuroVelo-koordinátora, illetve Bodor Ádám, az ECF korábbi EuroVelo-igazgatója segítségével gyűjtöttünk össze minden lényeges tudnivalót.

Fókuszban a Természet
Eggyé válni a természettel – Interjú Kovács tenere Norberttel
(Írta: Pálvölgyi Krisztina)
2020-ban a második alkalommal megrendezett Magyarország 365 fotópályázaton a Turista Magazin kiadója, a Magyar Természetjáró Szövetség különdíját a Komlón élő Kovács Norbert természetfotós kapta. Díjazott, Körforgás című képe apropóján beszélgettünk vele természetfotózásról, jelenlétről, kísérletezésről, egy elpusztult fa éltető erejéről, a repülés élményéről, valamint arról, hogy tulajdonképpen nem is a fotó, hanem az alkotás a lényeg.

Erdőmánia
A téli erdő ezer arca
(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergő)
A gazdálkodó emberek életük ritmusát mindig is a természethez igazították. Az évszakok ciklikus változása máig alapvető hatással van a mindennapjaikra. De mi történik a téli erdőben, valóban alszik? Erdész szakemberek segítségével ismerkedünk meg a fagyos, havas időben végzett munkákkal, és hasznos tanácsokat kapunk a téli túrák szervezéséhez.

Az Erdész Válaszol
Titokzatos jelek a fákon
Új rovatunkban olyan érdekes, természetben látható dolgokra keressük a válaszokat, amelyekről nem tudjuk, hogy micsodák, és mi célt szolgálnak, de tudjuk, kit kell megkérdezni.

Tudástár
Urbanizálódó állatok
(Írta: Tóth Judit)
A varjak köztudomásúan okos állatok. Rájöttek többek között arra is, hogy ha a diókat leejtik az útra, akkor az arra járó autók összetörik azokat, így ők könnyebben hozzáférhetnek a dióbélhez. A varjak példája nem egyedi, egyre több állatfaj találja fel magát a városokban, idomul az ember alkotta környezethez, és próbálja kihasználni annak előnyeit.

Gasztro
Klasszikusok kissé megvadítva – Ismert finomságaink erdei hozzávalókkal
(Írta: Dénes Andrea)
Februárban, bár már készülődnek a friss alapanyagok a természetben is, a kamra tartalékaira támaszkodva készítünk néhány kedvelt fogást kicsit vadabban a megszokottnál.

Zöldhullám
Csuka – A rettenhetetlen vadász
(Írta: Nagy Loránd István)
Az északi félgömbön általánosan elterjedt csukafélék mindössze hét fajt számláló családjának egyetlen európai képviselője hazánk vizeiben is gyakori. Az év túlnyomó részében aktívan táplálkozó, robbanékony mozgású, félelmetes fogazattal felvértezett, falánk ragadozó lesből támad áldozatára, de azt nem üldözi, ha célt téveszt. A sporthorgászok nagy becsben tartott hala nem vermel télen, így jég alól is fogható.