Megjelent július-augusztusi lapszámunk
2021/6
Megjelent július-augusztusi lapszámunk

Kincsek a természetben

Az elmúlt években sokan hallhattak már a Seuso-kincsről, amelynek legszebb darabjai a közelmúltban visszakerültek Magyarországra. A felbecsülhetetlen értékű ezüstlelet története egy abbahagyhatatlan Netflix-sorozatot is kitenne, ráadásul a témához kapcsolódó helyszín természetjáró szemmel is lebilincselő. A mostani számunkban a kincsek megtalálásának, majd eltűnésének kalandos történetét mutatjuk be, és mindenkit arra buzdítunk: keresse fel a Szár-hegyet, hogy élőben is megnézze, honnan indult ez az elképesztő sztori. Természetesen mást is tartogatunk érdekes nyári olvasnivalónak a strandszezonra, ilyen például az inváziós növényekről szóló összeállításunk vagy az európai vadvilág regenerálódását bemutató cikkünk. Jó pihenést és nyaralást kívánok minden kedves olvasónknak! Legközelebb szeptember elején találkozunk ezen a felületen, addig is a turistamagazin.hu oldalunkon jelentkezünk naponta frissülő tartalommal.

Nógrádi Attila
főszerkesztőMeteo

Különleges felhők

Amikor az eget kémleljük, időnként olyan elképesztő formájú felhőket is láthatunk, amelyekről nehezen hisszük el, hogy nem csak felfestették őket az égre. képes A természet – valamilyen furcsa módon – képes a már megszokott felhőtípusokon és felhőfajokon túl, a nem szokványos légköri helyzeteknek köszönhetően egészen speciális alakú felhőket is létrehozni.


História

Veszprémi kulisszatitkok: monumentális felújítás a színfalak mögött
A Veszprémi Érsekség nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor 2020-ban nekiveselkedett a várnegyedbeli egyházi épületek teljes felújításának. Idén emellett a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat is dübörög a településen és környékén, így igazán reflektorfénybe került a város.


Kitekintő

Dráva: a legsportosabb osztrák folyó
Ausztriával kapcsolatban még mindig a síelés ugrik be elsőként, ha aktív pihenésről van szó, pedig az osztrákok elképesztő tárházát kínálják a nyári sportoknak is. Ebből kaptunk egy kis ízelítőt a festői Karintiában.


Tudástár

Hátraarc a szakadék szélén
Több évszázadnyi zsugorodás után az európai vadvilág visszatérőben van – állítja egy átfogó tanulmány. Így a nagyragadozók Magyarországon tapasztalt megtelepedése nemzetközi trendbe illik, hiszen a farkasok, medvék és hiúzok nem csak nálunk vannak jelen egyre nagyobb számban.


Zöldhullám

Amikor a dísznövény kisétál a kertkapun
Aki rendszeresen járja a természetet, és kicsit is ismeri a növényeket, az tudja, bármerre is induljon az ember, előbb-utóbb belefut inváziós fajokba. Az idegenhonos állat- és növényfajok egyre nagyobb területeket hódítanak meg, és világszerte komoly erőfeszítések folynak azért, hogy megállítsák terjedésüket.


Túrapraktika

Bivakkunyhók eldorádója a Mecsek hegyeiben
Mintha az egész Mecsek egy jól berendezett parkerdő volna, annyi felszerelt táborhely és turistapihenő található a területén. Ennek ellenére völgyeiben és csúcsain, kifejezetten látványos, zárt erdőségének mélyén sokfelé átélhetjük az elszigeteltség varázsát.