Körkép
Add be a derekad! – Övtáskamustra
(Írta: Nagy Loránd István)
Egyesek az arab pénzváltók és az ukrán kamionsofőrök outfitjének elmaradhatatlan elemeként, mások totálisan felesleges motyóként tekintenek a „hasi tasikra”, de szerencsére szép számban akadnak olyan outdoor arcok is, akik már jó ideje felismerték az övtáskákban rejlő kimeríthetetlen potenciált. Mi most az utóbbiak táborát szeretnénk gyarapítani. Válogatásunkban kicsit és nagyot, olcsót és borsosabb árút, vízállót és trendit, fotózósat, futósat meg bringázósat, csajosat és pasisat egyaránt találtok.

Top10
10 sétahajó, amelyek kimentenek a városból
(Írta: Gulyás Attila)
Manapság a vadon szélére vagy akár a mélyére is több úton-módon eljuthat a kényelempárti kiránduló: gurulhat, libeghet vagy zakatolhat. De mi a helyzet akkor, ha nincs út? Hazánk sok eldugott táját a természet szerencsére vizekkel is bőségesen behálózta, így már csak egy kényelmes motoros hajóra lesz szükség.

Messzelátó
Panorámák a Zala mentén
(Írta: Gulyás Attila)
A legszédítőbb vagy legmeredekebb hazai hegyeket innen messze találjuk, de a nyári színpompában ragyogó dombok és szőlőhegyek talán most mutatják a leghangulatosabb arcukat. Összeállításunkban a Zala folyó és tágabb környezetének néhány jellegzetes kilátópontját vesszük sorra.

Ti Írtátok
Székelyvarság – Ahol a Görgényi-havasok átölelik a Madarasi-Hargitát
(Írta: dr. Ottó Anita)
Már-már kilátástalannak tűnő küzdelem az álmatlanságommal, fagyos téli reggelek végeláthatatlan sora és Józsi barátom invitálása együttesen kellettek ahhoz, hogy nekivágjak a 653 km-es útnak, amely Székelyvarság szívébe, a Baksa-tanyára vezetett. Azon a havas februári napon, amikor elküldtem jelentkezésemet a pünkösdi túrahétre, még csak nem is sejtettem, hogy meseország kapuja tárja fel előttem Székelyföld rejtett kincseit.

Túrapraktikák
Kisgyerekkel túrázni, avagy a nagy hordozódilemma
(Írta: Tóth Judit)
Kezdő szülőként az ember rengeteg, kisebb-nagyobb fejtörést okozó problémával találja magát szembe. Milyen kiságyat és babakocsit vegyünk, adjunk-e cumit a gyereknek, vagy sem, használjunk-e hordozót, és ha igen, akkor milyet? Ha a szülők korábban rendszeresen jártak túrázni, és ezen jó szokásukon a család bővülése után sem szeretnének változtatni, újabb kérdések merülnek fel. Vajon hány hónapos korától vihetjük magunkkal a kicsit, milyen hosszú túrákra és milyen terepre induljunk, illetve legfőképp: miben vigyük a legifjabb túrázót? Ez utóbbi kérdésnek jártunk utána.

Két Keréken
Tekerés Pozsony környékén
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
A cím egy kicsit félrevezető lehet, hiszen túránk nagyrészt Ausztriában vezet – igaz, a Pozsony környéki hegyeket mindig látjuk, és a határhoz közel eső falvak is sokkal inkább számítanak a szlovák főváros, mint Bécs agglomerációs övezetének. Jól kiépített bringautak és számos látnivaló várja a kerékpárosokat a Duna és a Morva mentén, sok magyar vonatkozással.

Mesél a Térkép
Pokoljáró Tar Lőrinc
(Írta: Lánczi Péter)
A Mátra és a Cserhát határán fekszik Tar, melynek hajdani világjáró ura még a pokolba is alászállt. Emlékét főként írások őrzik, de a turistatérkép is jelöli egykori udvarházának romjait.

Nemzeti Parkjaink
Kőtengeren innen, tanúhegyen túl – Balaton-felvidéki Nemzeti Park
(Írta: Tóth Judit)
A Balaton és környéke az ország egyik első számú turisztikai célpontja, amelyről hajlamosak vagyunk azt gondolni: unásig ismerjük már. Pedig a strandok és a jól ismert látnivalók mellett sok-sok felfedezésre váró csoda is akad errefelé.

Zöldhullám
Magyar tarsza – Szórványban és nesztelenül
(Írta: Nagy Loránd István)
Középhegységeinkben és sík vidékeinken egyaránt találkozhatunk a rejtőszínének köszönhetően szinte észrevehetetlen, az emberi fül számára alig hallható hangon kommunikáló magyar tarszával, rovarfaunánk egyik különleges képviselőjével. Nincs könnyű dolga e havi választottunknak, hiszen röpképtelen szöcskefajként csak rendkívül nagy nehézségek árán tud dacolni az élőhelyeit érő kedvezőtlen hatásokkal.