Két keréken
Élmények a Balaton körül
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)

Az északi partról vagy a déliről induljunk? Keleti vagy nyugati irányba haladjunk? Egynapos vagy többnapos túra legyen? Egyedül, családdal vagy barátokkal vágjunk neki a tókerülésnek? Merre induljunk, ha nem elég a 206 kilométer, vagy szeretnénk felfedezni a Balaton „hátországát” is? Minden kérdésre mi sem tudunk választ adni, de igyekszünk hasznos tippekkel, tanácsokkal ellátni a tókerülő bringásokat.

A Hónap Turistaháza
Az otthonná lett vadászház – Zsigárdi erdei lak
(Írta: Nagy Loránd István)

Közel másfél éve vágtunk bele ebbe a rovatba, jobbnál jobb szálláshelyekre jutottunk el, mindenütt szuperül éreztük magunkat, valami azonban néha kicsit hiányzott. Ezt a valamit intimitás, emberi lépték, tiszta egyszerűség és egy olyasfajta „ez most csak a miénk” érzés hatja át, amely nem birtoklási vágyból fakad, hanem az önmagunkra, az egymásra találás ígéretéből táplálkozik. Homokkomárom közelében rátaláltunk.

Ti Írtátok
Emlékezés a Kelemen-havasok gerincén
(Írta: Németh Imre)

A Kelemen-havasok a Keleti-Kárpátok vulkáni vonulatának legmagasabb tagja. Később keletkezett, mint a Börzsöny így, kevésbé pusztult le a külső erők hatására, és itt az egykori kaldera rekonstruálásához nem kell akkora képzelőerő, mint a „magyarországi rokon” esetében. Túránk a hegygerinc egyik kétezres csúcsára, a Rekettyés-tetőre vezet fel – Fekecs honvédre emlékezve.

Kitekintő
Keresztülszeltük a Szlovák Paradicsomot
(Írta: Dömsödi Áron)

Ott jártunkkor nem éppen paradicsomi állapotok fogadtak minket a leghíresebb szlovák nemzeti parkban: a szűk, sziklás völgyekben nagy zajjal és rémisztő erővel vágtattak végig a hóolvadástól és szokatlanul bőséges esőzésektől megáradt patakok. A cél ezúttal a legmagasabb vízesést rejtő Sólyom-völgy volt.

Mesél a Térkép
Rakéták a Pilisben
(Írta: Lánczi Péter)

A hidegháború nyomait a Pilis-térképeken manapság „Egykori honvédségi terület” néven, a terepen pedig gazdátlan romok formájában találjuk meg. Hogy mik voltak ezek a helyek? A hajdanán szigorúan őrzött területekről ma már sok mindent tudhatunk.

História
A vár, amelyről semmit sem tudunk biztosan
(Írta: Hidvégi Brigitta)

Solymár határában egy várrom emelkedik a Mátyás-dombon. Néhány falát nemrég építették vissza, egykori öregtornyát rekonstruálták, bent pedig még egy szép kutat is találunk. Eddig semmi szokatlan, a csavar most következik: a mai napig nem tudni pontosan, miért emelték, mi célt szolgálhatott hajdanán, kérdéses, hogyan pusztult el, sőt, lehet, hogy valójában nem is vár volt.

Nemzeti Parkjaink
Ahol a szél és a víz az úr – Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

(Írta: Tóth Judit)
A táj, amelyet „átölel a Tisza-Duna karja”, rengeteg szépséget és élményt kínál az alföldi vándorok számára. Túrázhatunk homokbuckák között, madarászhatunk a szikes tavak valamelyikén, de bátorságtúrán is részt vehetünk az éjszakai erdőben.